Publicat de: Mihai A. Pop | aprilie 23, 2010

Downloadarea nu este o crima

Inteleg afacerile cu entertainment destul de bine, deci inteleg interesul de a stopa descarcarile ilegale, si are de a face cu facutul de bani, totusi hai sa ne mai uitam inca o data in lume, si sa cautam efectele pozitive rezultate.

In primul rand are legatura cu o mult mai buna globalizare a valorilor, pentru ca nu cred ca sunt multi care au unde sa vada maine filme de peste tot de pe glob, poate reusesti in Bucuresti (dar cu mare efort), dar sigur daca esti din Mizil, ti-e mult mai dificil. Sa nu zic ca daca vrei muzica clasica probabil iti este imposibil. Asta pentru mine se numeste culturalizare in masa, si aici pot spune ca pot accepta scopul scuza mijloacele.

Acum piratarea de software este chiar esenta invatarii, oamenii testeaza software gratis, invata sa foloseasca computere… pai cand mi-am luat computerul din US (cel pe care mi l-au sterpelit din birou, imediat ce am revenit in Romania), dupa ce am decis produsul, a trebuit sa dea jos anumite software-uri de pe el… in afara ca l-am ajutat pe specialist sa faca asta, ca sa nu revin in 2h, acasa mi-am scanat hardul dupa amprentele originale ale instalarii si mi-am facut un sistem „original”… pai unde as fi putut invata asa ceva? pe software legal?

Motivul pentru care China si India sunt poli de creatie IT, este exact legat de descarcarile ilegale, credeti ca mai mult de 5% din utilizatori isi cumpara softul? O anecdota zicea ca in anul 200x chiar la HQ Microsoft din Bucuresti existau yy computere care nu erau chiar legale.

Dupa cum ziceam intr-un post anterior, ma joc la computer, si credeti-ma ca instalez o gramada de jocuri, dar joc realmente foarte putine, pentru ca majoritatea au impresia ca sunt idiot. Pai as mai cumpara jocuri daca nu s-ar putea decat pe bani? sigur nu, pentru ca risc sa dau peste alea care ma cred idiot.

In concluzie inteleg sa existe limite in care produsele se pot folosi, dar de multe ori in lumea a treia (si aici inca includ Romania acum, vedeti un post anterior) beneficiile aduse de piraterie sunt mult superioare efectelor negative create.

Asa ca downloadarea de produse piratate nu e crima, desi poate nu e legal, insa si legea (prin definitie) va urma normele sociale, macar pe termen lung, daca nu chiar de acum. Vedeti Politist, adj. pentru o mai buna intelelegere a definitiilor, pozitiilor si normalitatii.

Continue sharing, seeding, peering, downloading, continue learning and teaching. Din pacate limba romana nu ne slujeste.


Răspunsuri

  1. Daca ai fi programator sau dezvoltator it, nu cred ca ai avea aceeasi parere… din punctul lor de vedere (si le dau dreptate), downloadul este un furt. Nu pentru toti entertaimentul este un mod de a se imbogati, in majoritatea cazurilor este un mod de a trai decent sau poate a supravietui… un salariu care hraneste gurile unei familii… Ca in orice afacere, sunt putini cei care devin bogati. Cand tu piratezi un soft, poate il arzi pe Bill Gates de cativa gologani… nu ne deranjasa foarte tare ca are de unde… insa poate dai afara un baiat de la call centre support… si atunci nu mai e bine…
    Si eu downloadez… dar in principiu downloadez pentru ca se poate, pentru ca am de ales… am incetat de mult insa sa sheruiesc, in alte cuvinte incerc sa nu propag fenomenul, sunt consumator final. Cand nu o sa mai am de unde probabil ca o sa incep (fara parere de rau) sa scot banii.

  2. In mare parte ai dreptate dar ca peste tot e o problema de perspectiva. Mai exact la mine e o chestiune stricta de preferinta. As cumpara fara ezitare orice joc Blizzard de exemplu si am platit pentru nu putin timp subscriptia lunara la World of Warcraft, ma simt multumit cu toate jocurile originale pe care mi le-am luat ieftin si le-am jucat pana la capat. As plati de exemplu dupa ce voi incepe cursurile anul viitor subscriptia lunara la Mathematica ,probabil cel mai interesant software pe care il cunosc cu aplicatii incredibil in aproape orice domeniu de activitate, un instrument statistic si matematic incredibil de puternic si pe care am lucrat pana acum doar pirat ca sa ma obisnuiesc.L-as lua original pentru ca as avea acces la datele experimentale de la aproape toate centrele importante de cercetare universitara din lume.

    Nu as plati insa 5000 de euro pentru o licenta Flash sau 300 de euro sau cat o mai fi un Windows si un Office.

    Sa inveti sa piratezi si sa hackuiesti e al naibii de interesant si chiar imi e dor de zilele cand o faceam cu placere si nu doar din comoditate, si da probabil ca e cel mai fertil sa faci asta in ceea ce priveste inovatia IT.

    Nu stiu in schimb daca polii creatiei IT sunt China sau India desi vorbim despre cele 2 economii ce au crescut cel mai spectaculos in ultima perioada.Cred ca avalansa de produse de acolo se datoreaza tot fortei de munca ieftine si nu neaparat unor baietei care se joaca cu softuri ilegale,desi cand vorbim de o treime din populatia lumii e clar ca exista si ei.Nu stiu de ce industria IT din China si India mi se pare una inca insuficient de maturizata. E indiscutabil ca se produce mult acolo dar nu si neaparat bine.Stiu de exemplu ce probleme sunt cu industria chimica si farmaceutica in India, unde cativa inspectori germani au gasit angajate imbracate in sari-ul traditional si nu in halat alb in incinta sterila unde se produceau vaccinuri .Fabricile au fost mutate la loc in Austria dupa cateva luni.

    Nu stiu de ce dar mi se pare ca in ceea ce priveste inovatia cel putin, China si India mai au nevoie de ceva timp pentru a deveni cu adevarat polii.Daca ne uitam in schimb la Taiwan,Japonia, Korea si Silicon Valley avem de a face deja cu o traditie IT sustinuta de companii atat de software cat si de hardware si de un sistem educational in care se pune accentul pe programare si IT.
    In ceea ce priveste hackerii ,cei mai multi si cei mai agresivi raman in continuare cei din Orientul Mijlociu,Europa de Est si Rusia si tot aici sunt si cei mai productivi .Ma gandesc si la noi la romani, de exemplu antivirusul RAV ,daca il tineti minte, a fost facut de vreo 2 baietii si a fost unul din cele mai eficiente in perioada 95-98.Ulterior a fost cumparat de Norton daca nu ma insel.

    Mi-e mi-ar placea oricum semnificativ o lume open-source in care riscul de a fi atacat informatic sa fie direct proportional cu atentia si capacitatile tale de programator,in care toate software-urile sa aibe licente freeware si sa poata fi updatate de oricine oricand.Asta e principiul pe care s-a construit si inca functioneaza Linux-ul de exemplu si stiu ca si serverele de la IBM ruleaza de ceva timp tot pe Linux.Daca iti iei un Desktop acum, sansele sunt sa aiba Linux pe el ca sistem de operare initial.
    Deja monoplul Microsoft incepe sa se sparga in oligopolul Microsoft-Apple pe piata sistemelor de operare, cu Linux ramanand in continuare preferinta programatorilor si sufland puternic in ceafa celor doi si companii precum Google incepand sa isi spuna cuvantul pe ici pe colo.Daca nu ar exista multa lume cu bani si fara prea multa pasiune pentru calculatoare probabil ca Microsoft ar fi inceput sa scartaie chiar mai devreme.Chestia cu studentii si programatori care au lucrat si lucreaza la diversele variante de Linux este ca ofera alternativa, ne obliga sa ne gandim ce bine ar fi daca am sti sa lucram cu adevarat la computer si ii forteaza pe cei de la companiile mari sa incerce totusi sa faca si software mai bun nu doar mai scump.

    Nu stiu ce sa zic,imi fac „mea culpa” gandindu-ma ca scriu post-ul asta de pe un calculator vechi de 7 ani cu Windows XP pe care nu l-am schimbat si inca il intretin asa cum e din lene si comoditate, dar pe care cel putin intial am lucrat cu Slackware, cred ca daca as fi putut si ar fi ramas software-urile compatibile l-as fi scris pe Windows 98 ca oricum a fost cel mai bun .Pana una alta sper ca sunt destuli nebuni care bantuie internetul ca sa pot in continuare sa ma bucur de software bun si ieftin, eventual gratis, daca nu, poate o sa ma trezesc si eu din somnolenta.

  3. Foarte adevarat ce spui si as vrea sa clarific un pic pozitia mea.

    Referitor la China si India nu sunt poli in sensul in care este US, dar clar se dezvolta mai repede in sensul asta decat Canada, Franta, Italia etc, pentru ca au mana de lucru ieftina (asa e acum) si trainuita cat de cat, pentru ca pot sa foloseasca soft nelicentiat.

    In rest sunt de acord cu tine.

  4. apropo de somnolenta si de Mathematica arunca un ochi aici …

    http://edition.cnn.com/2010/OPINION/04/27/wolfram.computing.knowledge/index.html?hpt=C2


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii