Publicat de: Mihai A. Pop | august 7, 2009

Romania: scaderea PIB-ului cu 19.1% in 2009 fata de 2008

Nu mai incerc INCA o data sa povestesc saga modificarii de la 7% cu plus la 8% cu minus a previziunii pentru evolutia PIBului pe 2009, pentru ca am mai facut un slalom prin asta in postul Haplea.

Ce vreau sa fac acum este sa revin la definirea magnitudinii acestor cifre. Si pentru ca e bine sa aduci si sare si piper la masa, e bine de stiut ca deja s-a avansat o data cu discutiile cu FMI si cifra de -8.5%.

Dar ce inseamna -8.5% fata de „cresterea zero” (o formula celebra adusa in vocabular de Vodcaroiu).

Pai sa spunem ca Romania avea in 2008 un PIB de 504mld RON (nu vrea sa discutam despre cum e calculat, ca se calculeaza dupa formule diferite in fiecare an), asta la un curs mediu RON/euro conform BNR de 3.7 (am redus zecimalalele). Deci in euro PIBul ar insemna 136mld (nu am comparat cu alte cifre, asta daca exista diferenta fata de altele).

Apoi sa luam scaderea prevazuta pentru anul asta de 8.5%, ceea ce face ca in 2009 Romania sa ajunga la un PIB de 461mld RON. In acelasi timp cursul RON/euro cred ca il putem estima ca medie la un minim de 4.2, ceea ce transforma PIBul in euro sa ajunga la 110mld.

Toate bune si frumoase, matematica merge brici, scaderea economiei este de 8.5%, insa avand in vedere ca majoritatea lucrurilor de valoare pe care le avem, tranzactionam sau evaluam au o valoare comparativa in euro, cred ca ar merita sa intelegem ce se intampla cu PIBul in euro.

Asadar dragii mei cititori, comparativ cu PIBul in euro Romania in 2009 estimeaza ca va avea o scadere de 19.1%, echivalenta a caderii de la 136mld euro in 2008 la 110mld euro in 2009.

Pare incredibil? Nu, se poate gasi explicatia simplista mai sus, si asta plecand de la estimarea curenta a scaderii, care de fiecare data in ultimele 9 luni a fost trasa in jos la urmatoarea estimare. Daca ar fi sa avem „crestere zero” in euro ar trebui sa avem crestere de 13.5%!!!

O sa fiu acuzat ca vad lucrurile simplist, ca nu cunosc detaliile. Mai degraba as zice ca dezvelesc doar detaliul care conteaza.

Mihai… acum de la fereastra lui vede cu 19.1% mai putina avere.


Răspunsuri

  1. Salut,vrei domeniu .info gratis?
    Daca vrei contacteaza-ma la id: TilvarClaudiu

    • Nu vad relevanta commentului, dar am zis sa-l las

  2. Ai dreptate, Mihai. Din păcate nimeni nu ia în calcul și valoarea în Euro a PIB-ului. Nici măcar atunci când s-a semnat acordul de împrumut cu FMI. Toți oficialii se comporta ca și cum ar trebui să plătim înapoi datoria în lei, nu în Euro!

  3. Paaaai find vorba de productie interna poate nu exportam tot nu ? Adica nu e chiar 100% conversie la euro. Mai mancam si noi paine pe care facem.
    In rest trebuie sa dau dreptate cat timp importam mai tot scaderea ar trebui covnertit.
    As dori sa mentionez ca fiind vorba de cere scazuta, ar putea forta importatorii la un profit mai mic + tranzactii mai putine pt euro. Asta ar putea duce la o stabilizare a cursului.

    • Clar nu exportam tot, doar ma gandeam ca referintele noastre ale tuturor sunt de foarte multe ori in euro pentru o multitudine de elemente, au trecut ani de cand am auzit un pret de locuita in lei, sau automobile, pana si factura la telefon e in accepted international currencies.

  4. Mihai, decat sa te hazardezi in cifre pe care nu le intelegi mai bine studiaza comparativ PIB-ul din 2006, 2007 si 2008. Vezi cat a crescut in cifre reale (RON) si compara cu cresterea economica anuntata. O sa vezi o discrepanta foarte mare.
    De ex: PIB 2007 = 404 MLD RON, PIB 2008 = 504 MLD RON, crestere procentuala = 24.75%. Deci daca nu intelegi exact ce este PIOB-ul si cum se calculeaza cresterea economica, mai bine te lasi pagubash.

    • Cred ca ai citit bine ca nu ma bag in modalitatea de calcul. Si nu m-am bagat , ci m-am bagat in discrepanta dintre cifrele in lei si cele in euro (iar daca vrei sa pun si un punct pe euro am sa-l numesc euroFY2007).
      Adica chiar si cresterea de anul trecut, a fost de fapt scadere in euroFY2007, ceea ce face ca mult trambitata „Romania va ajunge a saptea, o opta economie a Europei” de la fostul prim-ministru sa fie doar pura dezinformare, ba chiar si-n cunostiinta de cauza, iar rezultatul prognozat pentru anul asta, sa fie o imensa gaura, evident in formula de calcul de acum 2 ani…

    • „Vezi cat a crescut in cifre reale” – Foarte fals andrei, PIB-ul specificat de tine, nu a crescut in cifre reale ci in cifre nominale. In cifre reale este asa zisa „cresterea economica” anuntata, mult mai mica.
      Cresterea de peste 24% se datoreaza in fapt inflatiei (si nu celei de la TV- a cosului de produse) reale adica a cresterii tuturor preturilor produselor care genereaza PIB-ul.
      PIB-ul de care vorbesti tu este ulterior deflatat (cu nivel inflatiei reale) si da indicatorul cresterii Produsului intern brut.
      Am pus intre ghilimele crestere economica deoarece cresterea PIB-ului nu indica in mod direct cresterea nivelului de trai si nici macar a economiei.

  5. […] de fapt e cu 8% mai mic decat anul trecut doar in teorie. Pentru ca in practica va fi de fapt cu vreo 19% mai mic. Asta daca euro ramane la 4.2, pentru ca riscam ca PIB-ul sa scada la 92 miliarde Euro in caz ca […]

  6. Eu cred ca de vina este modul de calcul alP.I.B. Cred ca important ar fi sa stim ce procent din acesta ramine in tara sub forma de investitii sau care este nivelul impozitelor platite in tara de catre firmele cu sediul social in paradisuri fiscale sau in alta tara. Altfel eu consider acest P.I.B ca pe o cifra de afaceri a unei firme ,dar cu un profit net de citeva procente ,zero sau negativ vezi crestere-bum economic deficit bugetar!


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii