Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 12, 2019

In era antropocenului

Cand de peste milioane de ani cineva cu inteligenta si mijloace ca ale noastre s-ar uita la urmele noastre, n-ar inregistra nici ramasitele piramidelor, nici fierul beton, nici gropile de gunoi, aproape nimic din ce producem noi azi cu gandul la eternitate.

Poate ar ramane cate un satelit geo stationar, ca urma selecta a inteligentei sociale acumulate, dar mai mult decat atat ar ramane urmele din straturile geologice. Un strat fin de plastice descompuse, cumulat cu carbon atmosferic, ar face stratul nostru geologic o curiozitate. Dar mai interesant ar fi ce n-ar mai fi fost sa fie, si anume dupa noi, o perioada de timp n-ar mai exista fauna pastrata din perioada anterioara, practic am reprezenta momentul unei mari extinctii.

Prin studiu atent, ar corela arderea hidrocarburilor in perioadele anterioare cu depunerea de plastice si carbon in stratul nostru geologic, si ar gasi o cauzalitate pentru extinctie – Arderea zacamintelor de hidrocarburi a dus la incarcarea atmosferei si la provocarea unei extinctii terminale rapide. Insa nimic despre inteligenta sau prostia care a dus la un asemenea dezastru.

Poate asa s-a intamplat si la ultimele extinctii, poate o specie inteligenta a dus la distrugerea mediului intr-o masura ce nu a putut deveni adaptabila pentru o serie mare de specii, doar ca nu suntem noi in stare sa gasim informatiile necesare. Poate exista o cicliciate si-n asta.

Probabil nu e asa, dar asta nu face decat sa ne faca mai responsabili de minimizarea si repararea impactului pe care antropizarea o are asupra mediului de pe pamant. Si poate inteligenta noastra ne poate purta spre alte locuri unde sa devoram resursele pentru un viitor mai bun al speciei.

m


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii