Publicat de: Mihai A. Pop | ianuarie 7, 2019

Antreprenorii romani prin lentilele distorsionate ale strainilor dezinteresati

Daca nu esti roman, si nu ai mari tangente cu Romania, dar cauti sa-ti formezi o opinie despre antreprenoriatul in Romania, ajungi la urmatoarea opinie informata, compilata din pelerinajele mele recente, de la oameni de afaceri cititi, dar care nu si-au dorit niciodata sa faca afaceri in Romania – sigur sunt generalizari, sunt exagerate, dar veti gasi chintesenta:

  • Afaceristii romani sunt fara principii etice, interesati doar de politica si apropriatul din proprietatea comuna, administrata de stat, sau oricum cu statut care poate fi modificat prin afectarea legii si controlul administrarii justitiei, la fel ca politicienii, dar in totala opozitie cu cetatenii perceputi ca foarte relativ etici, cu exceptia tiganilor.
  • Afaceristii romani sunt foarte slabi in a invata limbi straine, si nu au aproape niciodata afaceri in afara tarii, probabil pentru ca nu-s deloc afaceristi performanti, si cand vorbesc de extern, e doar un loc in care sa duca cashul, la fel ca politicienii, dar in totala opozitie cu cetatenii perceputi ca fiind buni vorbitori de engleza si interesati de lumea internationala.
  • Afaceristii romani sunt o clasa impreuna cu politicienii, de altfel daca ai afaceri vei face politica, daca faci politica vei face afaceri, si reprezinta o clasa separata de cetateni, neavand o implicare mare in societatea civila si cautand sa faca separatia intre clase mai semnificativa, asta iar in opozitie cu cetatenii.
  • Afaceristii romani sunt mari iubitori de superstitii, de religie fundamentalista, de ortodoxism, de totalitarism, de paternalism, probabil si de comunism.
  • Urmele internationale ale afaceristilor romani, sunt odrasle la scoli in afara, vacante zgomotoase in locatii de lux, si petele politicienilor din paginile ziarelor internationale.
  • Atat.

Stiu si eu o multitudine de afaceristi romani, si cu foarte mici exceptii nu se incadreaza mai sus. Dar cand aduc argumentul asta, nu am raspuns la intrebarea:

Dar de ce nu se implica acesti afaceristi normali la cap sa schimbe imaginea asta, fie in societatea civila, fie in politica locala, fie in educatie, fie politica internationala, tot ce vedem sunt mustati?

Asadar, pe cand va fi condusa si politica noastra de adevaratii liberal-umanisti?

Si stiu ca se implica, dar rezultatele se vad cu greu din interior, si sunt de nevazut de dinafara.

m


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii