Publicat de: Mihai A. Pop | octombrie 3, 2018

Suflet si trofeu

Se pare ca si plantele, nu doar copacii, ba chiar salata, sau morcovul simt un echivalent de durere cand sunt afectati fizic. Ca atunci cand ii smulgem din pamant sau ii mancam. Adica la fel ca la animale. Cercetati!

Si daca animalele au suflet, adica nu doar capacitatea celor terestre aerobe de a respira, ci chiar esenta vietii, capacitatea de a transforma energie extra celulara in viata sentienta, atunci in acelasi fel au si plantele, probabil si bacteriile si arhea un fel de suflet.

Si uite asa am ucis motivul de a fi vegetarian pentru ca ranesti natura.

Dar nu aici vroiam sa merg, ci catre trofee. Un trofeu puternic masculin inca de pe vremea hunter-gatherer-ilor era expunerii unei bucate din vanat, ceea ce in ziua noastra a devenit conceptul de trofeu de vanatoare (expunerea de capete, coarne, blanuri, animale impaiate si vanatoarea/pescuitul ca atare). Totusi societatea dezavueaza activitatea, o priveste ca pe ceva antic, animalic neimblanzit, barbar, dar eminamente barbatesc.

Corect? Sigur exista exceptii, si exista si femei vanator/pescar, dar esenta?

Dar acum ca intelegem ca durerea e comuna animalelor si plantelor vii, cum privim un buchet de flori? Nu e ca rezultatul unei partide de vanatoare? Doar producem durere pentru simplul nostru simt estetic, ce nu ne este direct util in mentinerea vietii. Exact ca in cazul trofeelor de vanatoare. Stiu ca e moda in a oferi flori, cum era o moda acum ceva vreme in a oferi trofee de vanatoare. E o moda. Trece.

Dar la zoo, mergeti cu placere? Eu unul, ma duc doar de nevoie, si de fiecare data ma intristez. De fiecare data. Asa ca sigur si plantelor le place sa stea la noi in geam…

Secolul asta o sa mai vorbim mult despre drepturile omului, dar deja exista discutii adance despre drepturile animalelor. Va veni si ziua in care toate lucrurile de sub soare vor avea dreptul sa fie pe sub soare, chiar daca intr-o masura utilizate pentru existenta umana.

Doar gandeste-te ca fiecare floare moarta, e mai intai moarta, si apoi floare.

Priveste totul cu iubire, si vei face mai putine greseli.

m

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii