Publicat de: Mihai A. Pop | martie 21, 2017

Incompatibilitati culturale paradoxale

Pe undeva cred ca societatea curenta, si o analizez in principal pe cea din Romania, nutreste in acelasi timp arii paradoxale, si traieste cu spectrul unor deziluzii date de alegerea intre astfel de arii paradoxale.

Orice analiza la un nivel inalt nu-si are locul aici, prefer sa vorbim in exemple concrete.

Romania are o istorie lunga de inginerie, si are o educatie bazata pe intelegere stiintifica, respectiv se mandreste cu arhitecti, constructor, ingineri sau inventatori de talie internationala. Pe cealalta parte, fiecare edificiu construit pe baze stiintifice este sfintit la inaugurare. Acelasi lucru se intampa, mai nou, si la multe automobile. Avand in vedere dihotomia intre cele doua lumi, e destul de greu sa crezi ca inginerii cand se duc acasa au credinta totala in stiinta lor, pentru ca e clar nevoie si de divinitate.

Un alt paradox este cel dat de sport, iubitorii de sport arareori practica vreun sport, cu atat mai putin chiar sportul in cauza. Iubitorii de sport, iubesc rezultatele sportivilor, regulile sportului si mediul dat de manifestarea acestor doua categorii anteriorare. In marea lor majoritate, iubitorii de sport nu iubesc ca atare sportul, poate cel mult conditionat. Asadar iubitorii nostri de sport fumeaza mai mult decat ai lor.

Ca peste tot in lume, ne trimitem copii la scoala, ii sustinem material, dar mai ales emotional si cognitiv in a deveni mai intelepti si mai educati, iar asteptarile noastre de la ei e sa inteleaga lumea, sa foloseasca lumea in a se ajuta ei si societatea si sa se bucure de ea (sigur exista si alte asteptari). Pe de alta punem la punct un sistem organizat prin religie in care intelesul lumii se bazeaza pe prieteni imaginari, folosirea lumii si ajutarea societatii nu sunt din proprie initiativa, ci efecte ale sistemului, iar bucuria trebuie sa fie limitata (si altele). Ne asiguram asadar ca vom avea copii complexati, mai pierduti si mai nefericiti.

Schimbarea pe care ne-o aduce viteza, este cea de eficienta mai mare, de rezultate mai importante, de multumiri mai mari, practic de impliniri mai importante. In acelasi timp viteza transforma natura noastra din oameni in altceva. Exemplul clasic de sofer in traficul local, care se schimba odata aparat de un parbriz intr-un fel de lighioana in viteza. In final vom avea pseudo-oameni mai eficienti.

Avem dorinta si stiinta de a fi informat la zi despre grupurile de prieteni, despre bursa, despre lume, despre univers, prin varii stiinte, cunostiinte, ba chiar aplicatii direct pe smartphone, pentru a lua decizii informate. Pe de alta parte avem credinta sincera in horoscop, in puterea talismanului si un snop de alte superstitii, tot pentru a lua decizii informate, in conformitate cu alinierile astrale, pozitia umbrelei, culoarea pietrei si pozitia pisicii de-a lungul drumului. Asadar capacitatea mentala de a cuprinde cu mintea universul poate fi oprita fo’ doua ore intr-o zi de Marti.

Aceste exemple sunt extrase din societatea in care traim noi azi. E greu sa cred ca nu se vede, dar pentru ca altii trec cu vedere coexistenta unor paradoxuri, facem si noi la fel.

In cazurile de mai sus am ales doar ipostazele in care individul chiar poate prelua controlul.

Am gasit ca un film despre viata, controlul aparent asupra ei, si decizia constienta de a pierde controlul asupra, si in acelasi timp un film exceptional ar fi The big Lebowski, din 1998. Nu spun mai multe, decat ca e atat de bun, incat il voi revedea.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii