Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 12, 2016

Ironic

E greu de vorbit despre ironie. Cam tot ce se da exemplu pentru ironie este o gluma momentana, care n-a avut niciodata sansa unei eternitati, pe cand ironia este si modul in care viata e impredictibila, doar ca trebuie masurata din exterior de un tert, iar asta e etern. Asta sunt eu masuratorul de ironie, si sunt un simplu tert, pentru povestea ce urmeaza.

Povestea asta se cere spusa, chiar daca nu prea vad invatamintele ce pot fi trase de pe margine, si doar pentru ca poate capata esenta unui film, insa un film eminamente romanesc.

Totul incepe cu un tanar, sa fie tot avut spre 25 de ani de trait in Romania, cand s-a saturat de atata FSN si FDSR si PDSR si alti PCR-isti, nu-i stim mai bine trecutul, si care prin 2003 se decide intr-un final sa-si castige existenta in afara tarii. Oportunitatea care ne intereseaza vine prin 2005 cand deja servea ca echipaj pe vapor, iar vaporul odata ajuns in US, l-a lasat pe personajul nostru in America!, ramas ilegal, cautandu-si un loc de mai bine.

Avea sa-si gaseasca o romanca, de data asta una ce era legitima acolo, si cu care a trait mult si bine, chiar traind impreuna in ilegalitate, pentru ca mai tarziu sa aiba un baiat impreuna.

Dar legea in US, nu e legea din Romania, e lege! Si in urma cu mai putin de un an, leguitorii au decis deportarea lui pe motive evidente, de intrare in tara ilegal, si nerespectarea legii, chiar acea lege care e vazuta indiferent de individ in US, deci fie buna, fie rea, aplicata cu strictete.

Casatorit, tata a unui copil de 3 ani, deportat din US in Romania, fara sa aibe prea multe economii, el incepe sa gandeasca care sunt solutiile, si din nou dinspre Romania, nu apar solutii, nu poate sa-si construiasca familia aici, nu poate sa asigure educatia copilului aici, nu are incredere in serviciile medicale aici. Practic locul lui nu e aici, desi aici e legal, locul lui e acolo, cu familia lui, chiar daca asta poate insemna inca 11 ani de ilegalitate.

Venit in tara, isi traieste revenirea cu petreceri, se bucura de toate prieteniile prafuite. Odata terminate petrecerile, se pregateste sa-si implineasca soarta, si se arunca in aventura unei emigrari ilegale in US. Cu bani de la sotie, si nu putini, s-a imbarcat din Germania pentru Mexic, unde, odata ajuns, a contactat diverse retele de traficanti, si-a asteptat formarea unui grup, destul cat sa merite pentru o calauza transportul, si s-a pregatit mental pentru traversarea granitei. Timpul de asteptare lung, banii care s-au terminat de mai multe ori, frica de ilegalitati, toate l-au macinat, dar familia din US l-au atras pana la urma sa-si execute planul.

Detaliile traversarii nu ne sunt disponibile, conditiile probabil insa au fost grele, stresul probabil a ajuns la cote incredibile, privarea de somn si alte conditii neprielnice sigur au fost acolo, insa stim ca a trecut granita intreg si a ajuns in Texas.

Aici il astepta sotia, aflata la o recuperare secreta, semnalizat de el pentru punctul de intalnire. Si totusi. La intalnire el n-a aparut, ceva timp mai tarziu fiind gasit decedat din cauza unui atac cerebral.

Ironic.

De cateva saptamani corpul lui se afla intr-o morga in Texas, intr-o situatie legala foarte complicata, la care se adauga un cost de repatriere care e absolut impresionant.

PS. Povestea e adevarata. Total adevarata, din pacate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii