Publicat de: Mihai A. Pop | noiembrie 30, 2016

Tot traim vremuri interesante

Inca de cand urmaream cu interes cum Lehman Brothers se spulbera pe bursa americana, inca de atunci am ramas cu acest motto al timpurilor „Traim vremuri interesante”. Si intr-adevar traim.

Va spun inainte ce va spun si mai incolo. Iesiti la vot si votati orice nu miroase a PCR.

Trecand prin istoria recenta, e greu cum sa nu ramai socat la directiile pe care societatile democratice, cu piete economice si institutii politice inclusive le-au facut recent – Brexit si Trump sunt notele socante, dar sunt multe alegeri mici pe langa. Sigur, avem si alte societati cu institutii politice extractive unde notele teribile sunt si ele grele, tot din meniul recent citez: Putin, Orban, Dodon, Modi, Duterte sau Radev, dar si situatia din Uzbekistan, Columbia sau Venezuela.

Si totusi exista lumina, asta pentru ca acolo unde participarea populara nu este estompata, va fi gasita directia potrivita, doar ca din timpul creativ al generatiei Millennial o parte e deja pierdut de deciziile curente, si vorbesc de cateva decenii ce pot fi irosite.

Semnele bune pe care le vad recent in Coreea de Sud, prin demiterea presedintelui, sau numirea prin intermediul parlamentului a regelui Thailandei, arata ca intr-adevar in Asia democratia incepe sa intre in sange.

Revenind la regiunea noastra, in putine cuvinte beneficiem de un context regional ce da Romaniei, in legatura cu alegerile politice si economice facute, o pozitie foarte buna. Suntem una dintre putinele tari la est de Irlanda sau Islanda, care in ultimii 10 ani au progresat major in imbunatatirea statului pentru viitorul societatii, institutii mai inclusive, pentru creativitate, mai putina coruptie, mai putine clici, mai putin control „de sus”, mai mult „se poate”, mai multe solutii care functioneaza, mai multa perpectiva pe termen lung.

Sunt multe de zis, pentru ca stacheta la noi se furase la Cornu, si eram la un nivel african, dar totusi nu e putin lucru sa iesi tufisurile istoriei si sa te remarci ca nefiind chiar tampitul, maleficul sau hotul clasei. Si regiunea noastra include destule exemple ca Rusia, Turcia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Grecia, toate societati care aparent puteau mai mult, si totusi mai recent sau nu, au calcat rau pe becul istoriei.

Ramane de vazut cum va lupta Romania cu PSD-ul, PMP-ul, ALDE-ul, e un test.

Eu cred sincer ca trebuie mers la vot, si trebuie investit in penitenciare pentru viitorul lor. Ca acum chiar avem de unde alege.

In rest numai de bine, ca sa ajungem sa Traim bine vremurile interesante!

power to share

mihai

PS Recomand cu caldura cartea Why nations fail de Daron Acemoglu, cititi si comentam dupa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii