Publicat de: Mihai A. Pop | iulie 29, 2014

Cum citesti, dar nu cum vorbesti

In relatia cu vorbitului cu cititul am dat de cateva disparitati pe care am cautat sa mi le explic.

  1. Citesc incomparabil mai repede si inteleg mai mult cand citesc mental, decat atunci cand citesc cu voce tare. Dar de ce?
  2. Citind mult in engleza, aproape exclusiv in engleza, atunci cand citesc cu voce tare parca pierd si capacitatea de a vorbi corect limba engleza. Dar de ce?
  3. Daca citesc mental, intr-un loc linistit, citesc cu acceasi viteza ca atunci cand citesc intr-un loc cu zgomot ambiant ridicat (pe sosea, sau in metrou), dar capacitatea de concentrare se reduce drastic si cand scartie o usa intr-un loc linistit. Dar de ce?

Asadar, din ce am mai citit, din ce mai pot debita eu, dar una peste alta, cu explicatii cu care pot trai, acestea ar fi explicatiile.

  1. Exercitiul pe care l-am facut din copilarie este de a ne concentra pe o activitate, pana devine subconstienta si e preluata de creierul reptilian. E simplu de inteles, de pilda, pentru mers. Asa s-a intamplat si cu cititul mental, iar pentru ca exercitiul de a face doua, sau mai multe, operatiuni in acelasi timp, incetineste mult si viteza si calitatea cititului. Chiar daca auziti ca femeile au creiere multitasking, fals stiintific, femeile nu citesc cu voce tare nici mai repede, si nici nu inteleg mai bine. In concluzie, vom ramane asa, indiferent de exercitiul pe care-l vom face, dar e probabil sa putem retine mai multe din cititul cu voce tare, sau chiar sa citim mai repede.
  2. Plecand de la raspunsul de mai sus, in care se folosesc doua sisteme de centre din creier, si anume cititul, si vorbitul, apoi apare in poza si centrul pentru o limba straina, deci lucrurile devin foarte complicate, si rata de rateu mare. Limba straina, nu e in acelasi loc cu limba materna, si nu e motricizata in creierul reptilian, deci necesita efort suplimentar. Si toatea astea concura, sa citesti in voce tare foarte prost, sau oricum destul de prost incat sa-ti dai seama de diferenta. Aici exista o diferenta intre sexe, pentru ca aparent, femeile, cu centrul de vorbire mai dezvoltat, pot face mai bine aceasta operatiune intr-o limba straina.
  3. Centrul fricii este intr-o parte a creierului care aparent are ca punct de plecare evolutiv un creier de peste. Adica este foarte, foarte antic, motiv pentru care frica reala este greu spre imposibil de controlat, fiind adanc infipta in tesatura din care suntem compusi, iar timpul de reactie e mult mai rapid ca orice reactie rationala. Asadar, diferentele sonore notabile fata de mediul ambiant, altele decat cele incadrate prin experienta intr-un centru rational, provoaca prima stare a fricii, si anume alarmarea. Iar alarmarea duce la pierderea instanta a controlului rational, practic pierderea concentrarii si a fluxului de gandire. N-ai ce sa-i faci, decat sa auzi destule usi scartaite, pana cand impactul trece de la centrul fricii, intr-o zona de control rational.

Dar cam atat despre citit. Va las cu o poveste, spusa ca pentru copii, dar care va goli orice adult empatic, Persepolis din, 2007.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii