Publicat de: Mihai A. Pop | Ianuarie 7, 2014

Egalitatea intre sexe neinteleasa

Auzi in nenumarate instante ca: cei mai buni bucatari sunt barbati, cei mai buni detectivi sunt barbati, cei mai buni doctori sunt barbati, cei mai buni ingineri sunt barbati, cei mai buni soferi sunt barbati, cele mai bine platite joburi sunt ocupate de barbati, cei mai multi miliardari sunt barbati, cei mai… cei mai… dar si sunt de patru ori mai multi autisti barbati decat femei, barbatii sunt niste bucatari foarte prosti, barbatii sufera mult mai mult de ADHD, cei mai prosti soferi sunt barbati, cele mai prost platite joburi sunt ocupate de barbati, cei mai multi homelessi sunt barbati…

Ciudat, dar in principiu sunt adevarate marea majoritate a generalizarilor astora. Asta insemnand ca variabilitatea barbatilor e mai mare.

Dar ce inseamna asta?

In natura, variabilitatea masculilor este intotdeauna mai mare decat cea a femelelor, motiv pentru care avansul major al unei specii/rase, se intampla prin aducerea unor variabilitati prin partea masculina la o parte importanta dintr-o populatie.

Asa ca, faptul ca masculii se reproduc mai usor, este principalul motiv pentru care variabilitatea pozitiva ajunge mai usor la generatia urmatoare, si specia/rasa evolueaza.

Ideea e simpla, dar am realizat-o doar cand am citit din Charles Darwin. Am realizat ca faptul ca barbatii sunt genetic mai imprastiati e normalitatea, ca sa dam sansa unor variatii pozitive care sa se reproduca la o rata mai mare.

Gandul zilei: ideea de egalitate, este trasata genetic ca factorul masculin sa fie mult mai variabil, si deci si mult mai bun si mult mai prost decat factorul feminin, care trebuie sa fie vehicul pentru variatia pozitiva.

In concluzie, toata egalitatea intre sexe este facuta de niste tehnicieni pe hartie milimetrica, citind statistici, si uitandu-se la vasele lui Toricelli… in realitate nimeni nu lupta pentru egalitate in spectrul inferior, nimeni nu vrea un numar egal de homeless barbati si femei, nimeni nu vrea acelasi numar de femei autiste, sau de femei betive. Asa ca inainte de a lupta sub steagul egalitatii, inca trebuie inteleasa natura din noi. Sigur ca nu vreau ca asta sa insemne intoarcerea la o opresiune a femeii in societate, dar nici la egalitate fara discernamant, tot cred ca o meritocratie e mai buna ca egalitarismul.

Diferiti, dar impreuna

Diferiti, dar impreuna

Recomandarea de film pentru subiectul de azi este aproape, dar nu chiar :D. Adaptation, din 2002, un film foarte bun, dar nu e chiar despre adaptare a la Charles Darwin. Un film mult peste ce produce Hollywoodul cu astfel de actori.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii