Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 26, 2013

Albania in metafore

Toate preumblarea balcanica mi-a lasat loc de destule povesti, insa cum cei mai multi dintre noi pot concepe mental cum era in fosta Yugoslavie si in Bulgaria, prea putini isi pun mintea sa inteleaga Albania.

Asadar, azi discutam despre Albania, in moduri metaforice.

In supermarketurile din Albania, nici alea multe, nu exista produse de origine albaneza altele decat painea si ceva lactate si coniacul national. Asa ca putem spune ca in Albania comunista se mananca coniac cu paine sau lapte.

Prin toata tara pe langa drumuri sunt construite niste ciuperci din beton, ce aveau sa serveasca ca buncare in caz de razboi, astazi sunt aproape imposibil de daramat, ele fiind facute sa reziste la proiectile de tun sau bombe de aviatie. Albania e o ciupercarie.

Albanezii sunt o natie saraca, lenesa si fara mari talente, altul decat acela de a fi albanezi oriunde in lume. Si sunt asa de peste 3000 de ani, adica sunt p’aici inca de dinainte de greci, celti sau romani.

Albania este paradisul Mercedesurilor, asa incat dupa ce mor sau dispar din pietele de origine, ele se reincarneaza pentru eternitate in Albania, astfel incat automobilul national aici e clar Mercedes.

Riviera albaneza e de poveste, insa e administrata in cel mai bun caz ca la Vama Veche, asa ca va ramane intr-o forma de dezvoltare haotica pentru buna vreme. Acum turismul albanez e pentru albanezi, aventurosi si italieni dubiosi.

Pentru Albania chiar daca n-ai harta pe GPS, te vei descurca mai bine decat sa gasesti iesirea din Mizil. E un singur fir de drum asflatat si marcat, si daca te dai jos de pe ala, e greseala ta! Albania e ca un sat lung.

Desi Albanezii, istoric vorbind, ar trebui sa fie musulmani, n-ai sa gasesti moschei aproape deloc, cat despre obiceiuri, multe dintre ele sunt in forma foarte vestice, vezi nunta si alaiurile.

Am pus pozele noastre din Balcani intr-un folder public pe picasa. Vedeti in sectiunea de linkuri.

Ca recomandare de film pentru o calatorie metaforica in regiuni foarte frumoase, am ales The fall, 2006, un film de poveste, cu metafore vizuale extraordinare, de revazut. Filmul te poarta in jurul globului cu imagini memorabile, iar povestea iti va aminti de copilarie, cand construiai povestile tale, plecand de la alte povesti.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii