Publicat de: Mihai A. Pop | Noiembrie 13, 2013

O vedere din Balcani

Regiunea noastra este toata amalgamata intr-un substantiv care deja a devenit comun – balcani.

Muntii care dau acest nume, nici nu ating toate tarile si regiunile incadrate aici. Dar de acum asta conteaza mai putin, intrucat eticheta e lipita si foarte greu de dezlipit.

Includem in marea familie a balcanicilor Slovenia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Romania, Kosovo, Bulgaria, Macedonia, Albania si Grecia, in total 11 tari, mai putine limbi radical diferite, si mai putine religii, dar cu siguranta mai multe triburi si popoare, care inca si acum gandesc o separare din tarile si asa faramitate.

Anul asta peste vara am decis sa tragem o tura prin Balcani, urcandu-ne in masina si ducandu-ne cu drumul. Ideea a fost sa fie un rezumat al unei experiente culturale in regiune, sa atingem punctele turistice cele mai atractive, dar sa mergem si pe coclauri turistici.

Traseul a plecat din Romania, apoi in ordine, Serbia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Croatia din nou, Muntenegru, Albania, Macedonia, Bulgaria, si inapoi in Romania. Sunt un pic peste 3000 de kilometri facuti pe un traseu aproximativ Bucuresti, Drobeta Turnu-Severin, Belgrad, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik,  Novi Herceg, Perast, Kotor, Budva, Bar, Shkodra, Kruje, Tirana, Berat, Vlore, riviera albaneza (Dhermi, Himare,Ksamil), Sarande, Ohrid, Sveti Naum, Skopje, Sofia, si inapoi in Bucuresti.

Asa ca in numai 9 zile am am fost nevoiti sa ne adaptam la culturi variate, destul cat sa ne dam seama de cateva diferente obiective intre aceste culturi balcanice, si as putea spune ca a fost mai bine asa, abrupt, mai ales ca traind in Romania iti da un termen de comparatie.

Daca e sa discutam despre balcani, trebuie clar sa mentionam cultura, influenta otomana si istoria comuna, apoi gastronomia, apoi diferentele culturale, si intr-un final o comparatie, asa cum am simtit-o eu, cu Romania. Dar asta in alte articole.

SONY DSC

Si pentru ca in balcani calatoriile sunt altfel decat in restul lumii, recomandarea de film vine de la actorii calatori – O thiasos, din 1975. Un film venit din Grecia, dar pur balcanic, care-ti incearca rabdarea, logica si inteligenta; de vazut intr-o zi mohorata in care avem nevoie de drama.

mihai

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii