Publicat de: Mihai A. Pop | octombrie 7, 2013

La cutremur

In ultima vreme n-am prea ajuns sa mai public pe blog, pentru ca nu mai avem internet acasa, si pana se muta si el cu noi, probabil ca va mai dura inca ceva timp.

Asa ca scriu acest articol de pe unde apuc, in mare graba, exact pentru a nu pierde momentul.

Sambata noaptea, a fost un cutremur in Vrancea resimtit si in Bucuresti, cutremur pe care l-am resimtit si noi din patul nostru. Singurul lucru care s-a miscat a fost o usa de debara care a atins masa de calcat, dar asta n-a insemnat ca nu s-a produs.

Eu am devenit constient imediat, si am facut-o si pe Cristina atenta, pentru cazul in care ar fi fost necesar sa face ceva, orice.

In momentele imediat urmatoare, am zic ca probabil e un cutrem de maxim 4.5 pe Richter, ca abia s-a simtit si ne-am culcat la loc. Adica nici gand de dat jos din casa. Insa am si banuit ca subiectul zilelor urmatoare va fi panica generata de cutremur.

Zis si facut, Asa ca panica a lovit duminica toata ziua, pe stiri, printre prieteni si cunostinte, am avut impresia ca doar noi nu suntem panicarzi. Am avut prieteni care n-au mai dormit noaptea, oameni care la ora 5 plecau din Bucuresti sa doarma la casa de la tara, si altele asemenea. Azi au aparut reclame cu asigurari de locuinte, ieri la Ikea se distribuia un cod de conduita in caz de cutremur, ceva servicii speciale au fost chemate politic de acasa si puse in regim de alerta si alte instigari panicarde.

Dar pentru ca viata merita traita, chiar daca e frumos sa reactionam irational cateodata, sentimentele pe care ni le dorim nascute sunt mai degraba iubire si nicidecum panica.

Masuratori seismice pe un vulcan in insulele Eolie

Masuratori seismice pe un vulcan in insulele Eolie

Recomandarea de film se leaga de subiectul panicii, asa ca vin cu un titlu de film horror, insa facut la inceputul inventarii tipologiei, asa ca acum multi au sa-l gaseasca amuzant. E relevanta legatura, ca in general panica privita in trecut e prosteasca, dar tocmai datorita diferentei intre raspunsul necesar (probabil de intensitate mica si directie precisa) si raspunsul generat (intensitate puternica si directie dubioasa). Filmul de azi este The Texas chain saw massacre, din 1974, un film care acum poate parea un cliseu din toate punctele de vedere, dar care este in aceasta pozitie, tocmai pentru ca a lansat o multitudine de idei bune, preluate la nesfarsit in filmele ulterioare. Daca sunteti panicarzi la cutremure, e mai bine sa-l vedeti ziua, impreuna cu prieteni 😀

mihai


Responses

  1. Nici pe noi nu ne-a panicat, doar Vladimir l-a simtit si nici macar nu m-a trezit :)… deja trecuse 🙂
    A fost amuzant ca ne-a povestit unchiul cum insistau la tv, daca totusi vor fi replici mai mari decat cutremurul, iar specialistul agasat insista: nu mai panicati oamenii, pana acum, cel putin statistic, nu au fost niciodata replici mai mari :))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii