Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 4, 2013

Priveste pamantul

Am observat in mai multe locuri prin oras mesajul „Priveste cerul”, un mesaj simplu despre lucruri simple, dar care aduce mai mult umanitatii decat multa alte lucruri foarte complicate. Mesajul meu este „Cauta orizontul”, asa ca eu voi cauta in continuare orizontul, mesajul acesta fiind mai aproape de mine.

Tot in perioada asta avem o intreaga tevatura legata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, lucru pe care as vrea sa-l discut mai pe larg. Ca prim punct as vrea sa spun ca in materie de proiectul minier de la Rosia Montana, fiecare are o opinie emotionala ascutita, majoritatea negativa, putini pozitiva, ambele extremiste.

Dar sa disecam subiectul la rece. Fara emotii, dar privind inainte.

La Rosia Montana, in subsolul teritoriilor legiferate de legea romana, lege aplicata de alesii romanilor, dar si in subsolul sau vecinatatea unor proprietati aflate in posesia unor indivizi romani, destui dintre ei cu o pregatire de minerit, acolo dedesupt se afla aur (si argint, si multe altele de care nu se vorbeste).

In Romania de azi exista inca aur in subsol dupa vreo doua milenii de exploatare, nimic mai frumos, ca un inceput de poezie.

In ziua de azi tot poporul are si foloseste produse cu aur, de la telefoane mobile, la televizoare, la computere, si cate si mai cate alte electronice, ba unii mai poarta aur si ca bijuterii sau pe haine, prea putini au aur fizic ca investitii, desi institutiile financiare il apreciaza. Orisicum putem spune foarte simplu, ca aurul a devenit un material mult utilizat in viata de zi cu zi, si are un scop economic real.

Logic vorbind, din cele de mai sus, reiese ca de noi depinde ceva ce are cautare, deci am putea sa arbitrajam, si sa obtinem valoare din exploatarea lui, dar cum asta e la mintea elevului de clasa a cincea, probabil ca mai sunt si altele de spus.

Apoi incep argumentele emotionale sa curga, ca nu vrem ca exploatarea asta sa fie in Romania (pentru categoria larga de romani), sau vrem ca exploatarea asta sa fie mai rapida (pentru cei din regiune, care ar beneficia de cresterea economica), sau nu vrem sa pierdem comorile istorice aflate pe suprafata exploatarii, sau economia generala ar beneficia de activitatea extractiva, si altele care sunt si de o parte si de cealalta a dezbaterii.

De altfel putini isi iau in serios rolul de formatori de opinie constructiva, de fapt n-am auzit pe nimeni :), majoritatea sunt blocatori emotionali, venind cu argumente simple: NU pentru ca distrug natura, pentru ca distrug istoria, DA pentru ca produce valoare, pentru ca ofera unor oameni un viitor, si atat.

Rational vorbind, daca esti consumator zilnic, si nu esti producator, dar ai putea fi, exista o dezbatere etica asupra „de ce nu?” si o dezbatere economica asupra „cand?”.

Totusi la intrebarea, daca nu se exploateaza la noi, de unde se mai scoate el, cum ramane? adica daca nu e de aici va fi de altundeva, si decat sa fie din Africa, unde probabil ca sistemul e mai abuzabil ca la noi, poate e mai bine sa fie la noi, unde putem sa veghem asupra lui – asta e o abordare constructiva. Sau daca extragerea prin cianura nu este dezirabila sau 100% controlabila, atunci sa se imbunatateasca solutia sau sa se schimbe, si asta ar fi o militare constructiva.

Insa in opinia mea si membrii societatii civile si-au facut temele pe genunchi, motiv pentru care exploatatorul nu a trebuit sa faca prea multe concesii si dezvoltari constructive, ci doar lobby. In felul asta cred ca Romania pierde pe toate partile, fie nu se executa proiectul, si atunci se pierde arbitrajul economic, fie se executa cu solutia tehnica curenta si atunci exista distrugeri ale naturii, care ar fi putut fi evitate. Puterea arata de societatea civila in speta RMGC, e impresionanta, insa trebuie sa fie mai bine directionata, si cred ca obiectul ar trebui sa fie constructiv, nu obstructiv.

my two cents

Uzbekistan, muntii lor mult aur poarta.

Uzbekistan, muntii lor mult aur poarta.

Asadar mesajul meu azi este „Priveste pamantul”, iar recomandarea de film este Blood diamond, din 2006, pentru ca trebuie sa realizam ca daca o exploatare se face in curtea ta, e mai degraba controlabila, decat daca se realizeaza pe undeva prin Africa neagra.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii