Publicat de: Mihai A. Pop | august 27, 2013

Uzbekistan – sfaturi de calatorie

In bunul curs al articolelor trecute, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre calatoria din Uzbekistan, asta pentru a te bucura mai mult de experienta.

Am sa le iau intr-o ordine poate un pic imprastiata, dar treceti prin toate pentru pregatire.

  1. Rezolvati cu vizele! Nu e simplu, aveti nevoie de o invitatie de la o firma de turism, iar pentru invitatie veti pregati destule documente. Chiar daca luati viza de prin alte locuri sau de pe aeroport, va va costa ceva, insa tratati totul la rece – Uzbekistanul are nevoie de banii turistilor!
  2. Daca mergeti iarna am auzit ca e frig groaznic, insa in aceeasi masura daca mergeti vara, va fi foarte cald. Totusi aerul e uscat, si chiar fiind foarte cald, e inca placut. Daca aveti nevoie de protectie solara, procurati-va de acasa. Acolo veti gasi ceva palarii.
  3. Nu va asteptati sa gasiti carti de cumparat, in Uzbekistan oamenii, chiar daca sunt alfabetizati, nu citesc, nu exista librarii, iar despre carti in engleza… Adevarul ca nici in rusa nu se gaseau. Veniti cu ghidurile, dictionarele, cartile, de acasa.
  4. In materie de moneda, dolarul este moneda cu putere, si in rest schimbati in moneda locala – som, pe piata neagra, unde puteti obtine un bonus de pana la 30% din pretul de la cursul oficial de schimb (de prin aeroport, case de schimb, banci sau hoteluri). Evitati euro, si veniti pregatiti sa aveti sute de grame pana la 1 kg de moneda fizica cu voi.
  5. Gastronomic vorbind, puteti ramane pe meleaguri cunoscute, dar si o aventura cu iaurt fermentat pe marginea drumului trebuie incercata. Sper ca iubiti carnea de miel, asa cum fac eu, dar se poate gasi o variatie mai mare de carne,, de cal, magar, capra etc, insa eu n-am incercat, chiar si pui se poate gasi, insa si asta e rara. Felul de mancare cel mai intalnit este plov-ul, un pilaf gatit in sute de retete, mai uscat ca la noi si cu un gust mai proaspat.
  6. E evident ca lingua franca este rusa, insa nu are trecere la un nivel primar peste tot, si cateva cuvinte in uzbeka sau tadjica o sa ajute. Cu engleza te descurci doar prin hotelurile/hostelurile foarte vizibile si cu turistii din afara spatiului CSI. Deci sfatul este sa invatati un minim de rusa, si sa aveti urechile ciulite pentru niste cuvinte locale.
  7. Pentru transport, fi-ti deschisi sa impartiti taxiuri pe distante lungi, pentru ca asa se calatoreste aici, dar si autobuzul sau trenul reprezinta un mijloc de transport.
  8. Mentalitatea populatiilor locale nu este de fel de a jupui turistii, insa multe tranzactii se negociaza, si trebuie stabilite inainte de a fi consumate/cumparate.
  9. Pregateste-te sa fii bine primit, oamenilor simpli le place sa se asocieze cu tine, sa te ajute, chiar fara a astepta foloase materiale, poate cel mult o poza cu tine si o strangere de mana.
Pana in panzele albe

Pana in panzele albe

Pentru ca experienta unei calatorii in Uzbekistan te alieneaza de valorile cunoscute, in acelasi timp te trimite in desert, va recomand o comedie SF filmata in desertul ce uneste Turkmenistanul, Uzbekistanul si Kazakstanul. Comedia SF are un buget redus, insa e probabil una dintre cele mai spirituale si inteligente materiale de film. Asadar, va recomand calduros Kin-dza-dza!, din 1986, si va las replica sa va distrati cu turistii spatiali ce ajung in desert.

mihai


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii