Publicat de: Mihai A. Pop | iulie 16, 2013

Bucurestiul e un oras romantic

Ii spun Cristinei din 2008 ca Bucurestiul va deveni un oras frumos. E credinta mea, inca de dinainte de 2008.

E evident pentru toata lumea ca a trecut boom-ul imobiliar peste el, a lasat ca niste cosuri niste cladiri inalte in tot felul de locuri, multe dintre ele nu vor ajunge vreo padure de zgarie nori, ci doar cate un copac in campie. Spuneam mai demult intr-un articol ca Bucurestiul arata ca un macrameu.

Insa boom-ul imobiliar a trecut, si n-a distrus prea mult, desi a mai calcat prin strachini, ba chiar are si efecte pozitive pentru ca a facut ca preturile pentru constructii sa ajunga inca o data la preturi rezonabile. Asa ca acum parca mai degraba vrei sa vezi bijuteriile arhitecturale de odinioara refacute, decat niste custi de otel si sticla noi.

Asa se intampla ca de vreo 10 ani, la o rata mica, se refac cladiri, iar de vreo 3-4 ani a luat viteza reconstructia si renovarea Bucurestiului mai vechi.

Sa fim bine intelesi, mai e mult de facut, chiar foarte mult, dar acum spre deosebire de acum ceva timp, chiar se intampla. Case, vile, bloculete, strazi intregi incep sa-si arate valoarea, si asta se intampla ca un virus ce a inceput din centru, dar nu e limitat doar acolo. Mentalitatea colectiva s-a schimbat. Nu mai vor sa darame tot si sa puna cutii de chibrituri. Acum parca vor chiar mai mult sa pastreze patrimoniul. Sunt uimit si coplesit de viteza cu care s-au intamplat schimbarile.

Bucurestiul este acum mai aproape ca nicioadata in ultimii 50 de ani de a deveni un oras realmente romantic, ma refer la deloc neglijabila mostenire pre-comunista, care acum isi recapata culoarea.

Stiu ca militez pentru asta mai mult intr-un mod idealist, pentru ca asta vreau sa devina, dar daca mai multi vad asta, are sanse reale sa devina un astfel de oras, pentru ca potentialul e real.

Pot sa declar ca Bucurestiul e deja un oras romantic pentru mine. Va mai comunic daca se schimba interpretarea mea despre el, sau daca se apropie de un oras romantic pentru mai toata lumea.

SONY DSC

Vechea fatada a teatrului national, in curand modificata sa semene cu prima fatada

Au fost multe filme cu romanta despre Bucuresti, insa unul vine din copilaria mea, din seria Liceenii, Declaratie de dragoste, din 1985. Da, e un film comunist, si nu aduce in vreun fel dreptate Bucurestiului interbelic, dar aduce un pic de romantism locului.

mihai

Reclame

Responses

  1. Sunt de parere ca oricine este interesat sa investeasca eficient in domeniul imobiliar din Bucuresti si, mai ales, in cladirile de epoca, ar trebui sa aiba un minimum de informatii referitoare la istoricul dezvoltarii imobiliare urbane din acest oras, pentru a inţelege cu adevarat aceasta piata si a-i evita capcanele, deseori greu de sesizat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii