Publicat de: Mihai A. Pop | mai 17, 2013

Romanul are valoare in sange

Mai corect ar fi sa zic ca are evaluarea in sange, pentru ca ce vreau sa zic e ca in cultura romaneasca, toata lumea stie de toate, mai presus de toate cate stie, stie cat valoreaza fiecare lucru.

De pilda oricine stie cat valoreaza nush’ce automobil, din nush’ce an, sau orice bucatica de imobiliare, pentru ca fiecare activ are un pret, si asta o stie toata lumea!

Romanii au impresia ca stiu totul despre valoare, cu greu mai asculta de altii cand e vorba de evaluarea unor active fizice, despre cele imateriale poate mai asculta, dar situatiile sunt rare, asa ca nu face subiectul articolului de azi.

O sa dau un exemplu care e azi la moda – privatizarea CFR Marfa.

Exista o sumedenie de articole pe internet despre procesul de evaluare, despre documentatia necesara, imediat ajungandu-se la pretul de privatizare. Pretul cerut de stat este de EUR 180m, pentru o participatie de 51%, adica evalueaza statul compania la EUR 360m.

Cateva elemente simple care trebuie considerate: firma nu are profit de multi ani de zile, investitiile in parcul rulant sunt minime, produce cu 30% mai mult decat urmatorul jucator din piata, cu de 3.5 ori mai multi oameni si de 5 ori mai mult material rulant, are datorii de peste EUR 150m care sunt in crestere de la an la an… deci o adevarata perla.

Avand in vedere insa ca exista cifre, intra natura romanului de a avea o opinie asupra pretului. Asadar avem multe pareri vehemente, ca acest pret este foarte redus, reprezentand doar de 2 ori valoare activelor fixe, sau ca aceasta companie valoreaza mult mai mult decat evaluarea propusa, pentru ca e un domeniu strategic national. Oricum ar fi cei care au depus oferte nu sunt in stare sa indrepte aceasta perla a statului.

Eu chiar daca sunt relativ un specialist in materie de evaluari, nu voi lua aceasta pozitie. Eu aici nu stiu imi exprim opinia despre o valoare pentru CFR Marfa.

Pun doar o serie de intrebari, plecand doar de la date luate din articole publice:

  • Daca valoarea e de 100 si pretul cerut pentru 100% e de 200, insa datoriile sunt de 100, de ce e prea putin sa dai 100 pe 51% din ceva ce valoreaza 0 (zero)?
  • Daca intr-adevar viitorul companiei este stralucitor, insa trecutul intunecat, si toata diferenta ar fi facuta de o echipa de management si atitudinea proprietarului, atunci un cumparator care ar veni cu echipa de management si atitudinea, ce plateste, rezultatele trecute, sau munca pe care o va baga el in viitor?
  • Daca potentialii cumparatorii toti sunt prea slabi, cum de au reusit ei sa structureze afaceri semnificative si profitabile?
  • Daca CFR Marfa e o perla, cum de doua treimi din active detinute nu sunt folosite, produce anual pierderi, cresc datoriile si asteapta ajutoare de stat din taxele contribuabililor?
  • Daca consideram ca investitorii conationali sunt subcalificati, ii preferam tot pe ai lor, desi spunem ca sprijinim capitalul local?

Plecand de la logica evaluarii monetare, pentru ca despre asta vorbim cand aducem in discutie sume in euro, spune ca valoarea unui activ tine de potentialele sume pe care le-ar putea genera acum si in viitor, si pe care cineva in piata ar putea sa o plateasca pentru achizitia ei.

Asa ca o suma de active care produce pierderi si datorii, fie ea cu management de stat sau privat, cred ca ar avea destule motive sa aiba o evaluare de fire sale (vanzare in conditii dificile la pret foarte redus).

Cu trenul in India. Intr-adevar Marfa!

Cu trenul in India. Intr-adevar Marfa!

Recomandarea de film este nici mai mult, nici mai putin, decat Wall Street, din 1987. Filmul este foarte citat, ca un film despre lumea capitalista, si cred ca in putine imagini creeaza o viziune asupra lumii in care se invart capitalistii, riscuri mari, potential de castig rapid, decizii care indeparteaza relatiile sociale de cele economice. Se poate deduce ca lumea capitalistilor de varf este fundamental diferita, din punct de vedere al valorilor, fata de restul lumii, asa cum impresia noastra despre valoarea unui activ de sute de milioane de euro este probabil gresita, fie pana cand intelegem mecanismele evaluarii, fie pana cand vom avea banii astia, si vom putea decide daca si in ce conditii ii investim.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii