Publicat de: Mihai A. Pop | mai 3, 2013

Romanul este antreprenor

Auzi de multe ori spunandu-se ca romanii nu sunt antreprenori, ca nu iau decizii rapide, ca nu cauta sa profite, ca nu reusesc sa se integreze in ritmul alert al lumii moderne, si ca atunci cand se integreaza atunci sunt inca lenti, si alte filozofii similare.

Cum nu sunt de acord cu substantivul comun roman, nu sunt de acord nici cu astfel de caracterizari.

In primul rand ca antreprenor se ia doar sensul de antreprenor in afaceri, de niciun fel celelalte antreprize pe care le-ar putea avea… in limba romana de dinainte de 1989, antreprenor era cel de la pompe funebre, sau un constructor cu experiente internationale.

Oricum, noi aici vorbim despre caracterul unui individ ce personifica o masa de populatie, si folosim antreprenor doar pentru afaceri capitaliste.

Energia antreprenoriala asa cum e ea caracterizata in primul paragraf este pe de-a intregul intalnita in Romania, si chiar in doze exagerate, si pe larga scara, insa este gresit canalizata catre alte situatii, de exemplu sofatul.

Soferii locali sunt mari antreprenori, au viziuni de ansamblu, iau decizii rapide, de multe ori riscante, dar castigatoare, conduc in ritm alert, mai alert de multe ori decat restul grupului, ajung sa considere orice mic avantaj, iar orice calatorie poate deveni oricand o cursa, cu invinsi si pierzatori.

Deci romanul este antreprenor insa mai mult pe sosea, si daca educatia ar lua aceasta energie si ar canaliza-o catre afaceri, cu siguranta s-ar vedea niste beneficii semnificative.

22 Habana 46

Am ales ca recomandare de film un film despre energia irosita in a concura in curse pline de masculinitate prost inteleasa – Two-lane blacktop, din 1971. Filmul, desi destul de simplu, evoca destul de bine lumea soselelor in care se zvarcoleste mentalitatea locala.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii