Publicat de: Mihai A. Pop | Aprilie 28, 2013

Sabotorul tacut

Intre toate lucrurile care atarna greu in viata fiecaruia dintre noi, cele mai multe nu sunt date de greseli, cat cele mai multe sunt date de amanari, indiferente etc.

E un experiment faimos in citatii, dar care nu stiu daca exista repetat cu documentatie stiintifica, dar care pare destul de adevarat, care zice urmatoarele:

O broasca pusa intr-un recipient cu apa fierbinte, va sari de acolo instant si se va salva, chiar daca o parte din tegument va suferi traume, pe cand o broasca pusa in acelasi recipient cu apa rece, dar incalzita la foc mic, pana ce apa ajunge la aceeasi temperatura fierbinte, nu va face eforturi sa scape, si va fierbe.

[Poate ca e un experiment in spatele povestii, dar chiar si ca fabula are valoare.]

Nu prea stiu cum sa scot in evidenta faptul ca broasca din primul caz a reactionat la o situatie de criza, insa broasca din al doilea caz, n-a avut nicio criza majora, doar mici deteriorari, iertate, care i-au adus pieirea. Deci singura diferenta aici e pur circumstantiala, adica daca cazi de sus, ai sanse mai mari sa te salvezi?! pentru ca putin cate putin nu observi schimbarile negative, si asta poate fi fatal.

Conchid ca in viata noastra sabotorul tacut e mediocritatea. Sau lipsa dorintei de a te imbunatati, de a face lucruri noi, de a cuprinde mai mult din lume, de frica ca poate asta te va distruge, si practic apa calduta ajunge sa te distruga.

Ceva nou cu apa rece.

Ceva nou cu apa rece.

Ca recomandare de film va propun Mar adentro, din 2004, un film despre neputinta de a muri si lupta pe care o duce personajul pentru un lucru care poate parea atat de simplu, desi total impotriva tuturor scopurilor pe care le putem da vietii. Filmul este ecranizarea unei povesti adevarate, motiv pentru care vine ca o nicovala peste spectatorul ce cauta un film usor.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii