Publicat de: Mihai A. Pop | Martie 11, 2013

Muzica clasica

Desi orice muzica poate deveni la un moment dat clasica, adica Louis Armstrong e deja un clasic, la fel cum multi considera un album din 1991 de la Nirvana, un clasic. Totusi voi continua sa numesc muzica clasica, doar acea muzica simfonica, legata de compozitori (si nu de interpreti).

Incerc de ceva vreme sa-mi sondez prietenii pentru a intelege mai bine problematica data de muzica clasica.

Eu am fost expus in familie, inca de mic, la muzica clasica, si desi favoritul lui tata era Chopin, la mine a ajuns mai bine Beethoven, Bizet si Ravel. Iar pentru ca astea s-au intamplat atat de demult incat nu-mi amintesc cum m-am apropiat de muzica clasica, am incercat sa aflu ce e muzica clasica pentru ceilalti.

Am sa sar detaliile prin care am ajuns la concluziile de mai de jos, insa daca vreti sa adaugati vreo idee, sunteti bineveniti. Sunt niste idei care, potential, pot face drumul catre muzica clasica mai accesibil, la nivel filozofic.

Muzica clasica:

 • prin comparatie cu muzica comerciala curenta prezinta o bariera de intelegere
 • bariera de intelegere poate fi asimilata unei codificari, mesajul fiind transmis indirect, intr-o forma rafinata
 • mesajele sunt greu de perceput datorita unor ritmuri mai complicate (asimilate ca fiind fara ritm, muzica hip-hop sau africana fiind considerate cele mai indepartate rude muzicale, chiar datorita mesajului direct si ritmului omniprezent)
 • in fapt, are un ritm mai complex, bazat pe inducerea unei asteptari si inselarea ei, motiv pentru care poate creea o anumita frustrare
 • pentru a fi inteleasa necesita o forma de educatie specifica (sa-i spunem cultura muzicala)
 • transmitearea unor mesaje multiple adesea se intinde pe durate lungi de timp, in succesiuni complexe, motiv pentru care ascultatorul poate pierde contactul cu sensul operei
 • in operele de mari dimensiuni, se includ numeroase capitole si teme laterale, fapt ce complica intelegerea firului epic si apropierea de el
 • isi dezvaluie adancimea abia dupa o conversie culturala, motiv pentru care e relativ inabordabila la inceput, greu de inteles dupa aceea, complicata mai tarziu, iar in final se descopera intr-adevar

Concluzia esta ca pentru a te apropia de muzica clasica e nevoie de expunere perseverenta, imaginatie pentru interpretarea codificarii, timp si rabdare.

Totusi nu e musai sa-ti placa muzica clasica, e indeajuns sa o intelegi, insa o data ajuns aici, e improbabil sa nu te lasi prins de multitudinea povestilor prinse pe portative.

Stalpul lui Beethoven, la opera Teatro Amazonas din mijlocul junglei amazoniene

Stalpul lui Beethoven, la opera Teatro Amazonas din mijlocul junglei amazoniene

Recomandarea de film vine din Japonia, de la un film ce prezinta viata unui lucrator la pompe funebre, insa care are o pasiune pentru violoncel. Un film foarte emotional, ce m-a prins foarte adanc, si care m-a lasat in lacrimi de cateva ori – Okuribito, din 2008. O recomandare calduroasa.

mihai

Anunțuri

Responses

 1. In viata unor oameni vine o vreme cand se intampla si asta. Ma bucur ca nu-s singura 🙂 Auditie placuta in continuare!

 2. Pentru a te apropia de muzica clasica este nevoie ca ascultatorul insusi sa nu-si mai puna bariere de ascultare – si daca n-o inteleg?.

  Muzica clasica nu are nicio bariera de intelegere. Mesajul este acelasi si pentru cineva cu o cultura muzicala si pentru cineva fara, doar ca fiecare dintre cei doi foloseste alt limbaj dupa ce o asculta. Exista multe studii care spun chiar mai mult, ca cineva fara cultura muzicala percepe mesajul pur al muzicii clasice, tocmai pentru ca nu descifreaza nimic altceva decat notele.

  In ciuda a ceea ce credem, oamenii asculta mai multa muzica clasica decat isi imagineaza: cele mai multe filme au in coloana sonora muzica clasica. In majoritate fimelor, chiar si in cele mai violente, se aude cel putin un minut de muzica clasica.

  Fain filmul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii