Postat de: Mihai A. Pop | Februarie 24, 2013

Brazilia – gastronomia

Precum in experienta din Cuba, in care erai informat pana si in ghidurile turistice, ca din punct de vedere culinar sa nu te astepti la prea multe de la bucataria locala, dar in realitate, cu putin efort, puteai sa degusti cateva bijuterii culinare, intr-adevar simple, dar totusi bijuterii. Asa si in Brazilia, care nu era prezentata din punct de vedere gastronomic ca o destinatie, ci doar in care sa te bucuri de fruncte, sucuri naturale, si unde mancarea nationala e niste orez sau niste fasole cu carne fiarta, parca nu prea aveai la ce sa te astepti. Dar am zis, macar daca va fi ca’n Cuba, si o sa fie bine.

Si ce surpriza ne astepta!

Ca sa vin cu concluzia de la inceput, mancarea in Brazilia musai trebuie sa faca parte din experienta locala.

In afara de fructe, si sunt intr-adevar multe fructe, din care cam doar jumatate sunt importate pe continentul nostru, chiar si daca sporadic, iar celelalte au nume foarte usor de uitat, asa ca nu va pot mentiona decat ca unele chiar au gust foarte bun, si ar merita consumate. Exista si ciudatenii, dar va las sa le descoperiti singuri.

Asadar revenind, pe langa fructe, exista o gastronomie de-a dreptul impresionanta, incluzand mancarea indienilor indigeni, care include mult manioc, cartof, porumb si pui, cu influnta primilor imigranti – initial iberici si influenta lor care a adus carne, adica chiar carnea, dar mai ales de vita, dar si porc si miel, insa si fasolea sau orezul ca garnitura, mai apoi au venit imigrantii din peninsula italica, cu mancarea cu gust (stiti ce inseamna asta), germanii cu berea si cremwurstul, dar mai nou (adica doar de 100 de ani) sunt veniti imigrantii japonezi si turcos, categorie generala in care sunt inclusi imigrantii musulmani si din Orientul Mijlociu, care au venit si ei cu retete numai bune de fusion.

Din US au venit portiile de mancare enorme, din braziliana au venit solutiile de servit in restaurante – pe baza de bon de comanda, plus conceptul de rodizio – unde mananci cat poti, care la churrascaria (citit shuhascaria), inseamna ca manaci carne si gratare, cat cuprinde.

Acum ajungand la belsug, in Brazilia, ca poate in nimic altceva, belsugul inseamna sa mananci mult, cu varietate mare, si sa aiba ceva gust. Despre mancatul sanatos nu stim nimic, pentru ca nu e o societate in care se pune pret pe mancarea sanatoasa (e o cultura pseudo-US), dar se poate manca sanatos relativ usor, mancarea buna fiind inca de gasit.

Alcoolul este probabil cel mai ieftin din cate am experimentat, pentru 1 dolar iei 1 litru de alcool pur pentru pus in rezervor (etanol), asa ca pentru 8 dolari gasesti in supermarket 1 litru de cacasa imbatranita la butoi de stejar, practic ca un rom batran. Restul sunt evident mai ieftine.

Dar sa nu uitam de dulciuri. Pentru ca sunt o sursa mondiala de zahar, cacao, cafea si lapte condensat, dulciurile sunt foarte comune, foarte dulci, cu multa ciocolata, pe baza de multe fructe, si, din pacate, tinde sa nu lipseasca de la masa. De aici, probabil, si problema cu obezitatea, pe care o mentionam intr-unul din articolele trecute. Ah, si dulciurile sunt fusion, adica majoritatea sunt de origine europeana, dar fructele sunt locale, si turcos au venit si ei cu influentele lor.

Asa ca una peste mancarea este, cu siguranta, o destinatie in sine in Brazila, de la cea mancata pe strada, la restaurante, baruri, lanches, churrascaria, buffet, fast-food-uri, cantine sau la oameni acasa, toata are ceva de incercat.

Recomandarea de film, vine chiar de acolo, chiar din stomacul brazilienilor, o poveste cu foarte mult bun gust, insa in sensul brazilian – Estomago, din 2007. Filmul prezinta evolutia unui individ privita prin asocierea vietii lui cu mancarea. E recomandat sa aveti ceva d’ale gurii pe aproape, ca cine stie, poate vi se face pofta.

mihai


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii