Publicat de: Mihai A. Pop | februarie 8, 2013

Brazilia – fotbalul, violenta si alte religii

Cu totii am auzit de Carnavalul de la Rio, care e un forum al caselor de samba ce se intalnesc pe sambadrom (la carnaval n-am fost, dar sambadromul l-am ocolit).

Totusi chiar daca pentru noi asta face parte din eticheta Braziliei, pentru ei nu prea inseamna decat ca vin hoarde de turisti, eu un fel de festivalul Cerbul de Aur sau George Enescu, care atrage o mica parte a localnicilor, dar nicidecum atentia tuturor.

Despre religie in sine, pot spune ca da, sunt catolici, dar mai au si o multitudine de alte secte crestine (adica chiar multe, si prin Amazon chiar prea multe), dar si multe religii inventate loco, un fel de joaca de’a Flintstones sau Jetsons. Oricum ar fi chiar si asa, religia catolica, cel putin pe unde am fost noi, nu mai are puterea pe care o asteptam de la o tara catolica, aparent de lumea a treia si in dezvoltare. Adica la noi in tara e catolicismul mai puternic, si nici nu merita comparatie cu Polonia, unde e ca o religie de stat.

Si totusi daca nu se regasesc in religiile comune, ce spiritualitate au brazilienii?

FOTBALUL

Nu vreau sa comentez prea mult fenomenul, doar cat sa spun ca nu e doar pentru barbati, nu e doar pentru clasele sociale mai sarace, ca nu e mai mult pentru oraseni, ca e de gasit oriunde, ca e pentru Brazilia si impotriva Argentinei, ca e sarbatoare nationala si ca se pregatesc fervent pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Temple ale fotbalului sunt peste tot, insa miute (rugaciuni) se infaptuie peste tot – orice maidan are niste porti!

Acum si zeii au diferite locatii, diferite culori, si exista mai multe formatii care au iubitori in toata tara, eu as zice ca ar fi Santos, Fluminense, Corinthians, Flamengo, Sao Paulo FC, Botafogo, Porto Alegre, Gremio si Palmeiras.

VIOLENTA

Separat vreau sa amintesc despre violenta, ca forma de manifestare a unei spiritualitati incarcate. Cred ca toti am vazut filme despre Brazilia violenta, nesigura pentru individ, cu politie corupta, cu rascoale in favele, cu povesti ale unor intamplari de seara si noapte si altele asijderea.

Realitatea este ca pentru turistul trait in Bucuresti, cu ochiul antrenat sa vada sutul de Ferentari, in centrele marilor urbe din Brazilia nu se expune la riscuri suplimentare, decat cele din orasele mari din Europa, la ore de seara. E nevoie de vigilenta, de o minte treaza, de un comportament moderat, de o imagine modesta, si nimeni nu te ia pe radar.

Totusi cand se iese din centru, chiar si pe timpul zilei, cand se pierde vigilenta sau se promoveaza o imagine opulenta, riscul este chiar semnificativ. Noi ne-am simtit in siguranta pe parcursul a primelor 15 zile (adica si Sao Paulo, si Rio, si in jungla, si cu masina inchiriata noaptea pe sosele), dar nu in ultima zi. Cand eram imbracati de plaja, in centrul Sao Paulo, pe timpul zilei, insa nu puteam deloc trece ca turisti, motiv pentru care am fost urmariti, probabil cu scopul de a fi talhariti. Totusi experienta de Bucuresti de la inceputul anilor ’90 ne-a tinut treji, si am evitat o expunere gratuita.

Magicieni in fotbal. Cate mingi de fotbal plutesc?

Magicieni in fotbal. Cate mingi de fotbal plutesc?

Recomandarea de film vine din remarcarea ca brazilienii sunt mult mai cumpatati, epateaza mai putin, se expun mai putin decat oricare din culturile europene pe care le-am experimentat, as spune chiar mai putin decat orice alta cultura pe care am experimentat-o. Motivele sunt diverse, dar pun accentul pe traditie si religia inteleasa in sensul pozitiv, dar si pe violenta si incercarea individului de a nu se expune. Am ales un film care face exact contrariul, insa motivul este unul legat de dragoste, asa ca pardonabil – O homen que copiava, din 2003. Filmul este brazilian, o comedie foarte distractiva, si la o prima vizionare pare prea bun pentru a nu fi copiat de catre americani, dar sa nu zic de doua ori, ca cine stie cand se face un remake.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii