Publicat de: Mihai A. Pop | ianuarie 23, 2013

Brazilia – un ton si un pas, muzica si dans

Pentru noi, cei care ne amintim de Brazilia vazand filme cu imaginea lui Cristo Retendor, vazand tricouri verzi si pantaloni foarte scurti pe care scrie Brazil sau cand niste braziliei isi etaleaza talentele in fotbal, pentru noi toti cuvantul Brazilia are o muzica.

Ma asteptam ca aceasta muzica sa fie falsa, sa fie produsa comercial, special pentru urechile noastre.

Dintr-o melancolie ne-ar veni imediat in minte samba, sau bossa nova, poate lambada, poate Santana sau Caetano Veloso, sau mai noul Michel Telo. Oricum ar fi Brazilia pe undeva inseamna muzica, si muzica braziliana inseamna dans si emotii puternice.

Inainte de vacanta m-am virusat cu „Bedouin Soundclash – Brutal Hearts” si „Asaf Avidan & The Mojos – One Day Reckoning Song (Wankelmut Remix)”, doua melodii care dau dependenta, care m-au ajutat sa trec peste prejudecati.

Dar sa incepem.

In Brazilia muzica este un mod comun de comunicare, mult mai mult decat la noi, si am sa exemplific prin cateva fapte ce ni s-au intamplat:

  • Aeroport Manaus – 8-10 oameni prinsi intr-o discutie, au inceput sa tine tempo prin batai de picior sau pe bajage, apoi am mai scos o tava, o mica chitara, si au pus inflexiuni, pentru ca in final 2-3 dintre ei sa adauge voce. Era miezul noptii, timpul trecea greu, ploua afara…
  • Telecabina Pao de Acucar – o calatorie care dura doar 3 minute a fost destul pentru un grup de brazilieni sa plece de la un fredonat dupa ureche a unei melodii, pana la un fredonat general, pentru ca in final sa avem si vocal peste.
  • Vineri seara (poate si in alte zile de weekend) in centrul Sao Paulo/Manaus – ca in orice centru de oras, o petrecere cam la orice restaurant cu terasa si muzica live, multa lume care danseaza pe strada, sub influenta unor bauturi preparate din tarabe ambulante, totul cu un singur scop, si anume sa-ti gasesti perechea, miscarile sunt libere, foarte armonioase, dar diferite de la individ la individ.
  • Predica cantata in piata Se din Sao Paulo – nu chiar gospel, nici chiar cor bisericesc, ci un mix cu influente africane, cu tempo si cu mesaj religios, la care se aduna zeci de gura casca, si poate sa mai atragi niste enoriasi.
  • Muzica stradala – asta o gasesti peste tot, de multe ori canta pentru bani – asa ca melodiile sunt comerciale, dar si de alte ori cand ca se se reintalnesc si se simt bine asa ca o scurta repriza de 2 minute e suficienta – aici muzica e mult mai personala, asa ca n-am recunoscut nimic.
  • In rest muzica inregistrata e peste tot, prin masini, autogari, gari, aeroporturi, magazine, restaurante, pe mobil in metrou sau autobuz (cu casti)… ca nu se poate fara, iar acolo unde nu e posibil, avem macar niste fredonat ceva. De exemplu, in jungla, ghidului nostru amerindian ii placeau niste melodii locale, pe care le redadea live in jungla.

Totusi muzica din Brazilia, nu e muzica braziliana pe care o auzim noi aici, nu e Michel Telo si nici Caetano Veloso, nici Santana, e mai mult lambada si bossa nova, cu influente populare, de la multitudinea de popoare din care e compusa cultura braziliana. Pentru generatia tanara muzica braziliana include un rap local de mare succes (suna a rap frantuzesc din 2000, doar ca in portugheza), gramezi de muzica comerciala necunoscute noua si ceva rock suparat, dar localizat.

Muzica romaneasca n-a prea ajuns acolo, doar in capitala amazonului, in Manaus, am auzit o productie romaneasca.

Un alt lucru ce mi s-a parut deplasat fata de asteptarile initiale, e faptul ca desi lumea danseaza, si provocator, si lasciv, si foarte unduitor, totusi toti danseaza diferit, si exista destui care nu intra in dans.

Recomandarea de film pentru subiectul de azi este Orfeu negro, din 1959, tocmai pentru muzica care transpira din atatea locuri. De altfel filmul vorbeste despre un Rio, care inca pe alocuri mai exista jumatate de secol mai tarziu, vorbeste despre dragoste, vorbeste despre misticism… o felie curata de Brazilia, pe o legenda din Grecia antica.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii