Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 11, 2012

Polonia, polonez, Varsovia

Am fost de ziua Romaniei in Polonia. Cum la noi ziua nationala a fost aleasa in timpul iernii, e greu sa te bucuri de ea ca de ziua Romaniei comuniste, cand vara iti permitea multe. Asa ca eu am decis sa petrec ziua Romaniei intre polonezi, la Varsovia.

Varsovia, fara doar si poate, este capitala polonezilor. Desi are toate semnele prin care ar semana ca o capitala economica a Europei centrale, totusi nu e decat un oras al polonezilor. Sentimentele care m-au incercat si la Cracovia, le-am regasit si aici, desi poate un pic mai reduse ca intensitate – superioritatea polonezilor asupra strainilor, acceptarea polonezei ca singura limba de comunicare si promovarea identitatii poloneze deasupra istoriei.

Pe de alta parte, Varsovia, prin comparatie cu Cracovia e intr-adevar un oras cosmopolit. Am auzit farmaciste vorbind engleza aproape la fel de bine ca bunica italiana… bine bunica a invatat italiana acum 71 de ani, dar fie, e ok.

Dar sa revenim la ce m-a socat. Stiti probabil ca ma intereseaza, la un nivel poate superficial, istoria. Si istoria polonezilor (sunt mai multe triburi la origini, unele au mai lasat chiar si ceva semne) e foarte volatila, curajoasa si legata de lupte cu descendentii germanici (germani, austrieci, habsburgi, prusaci, brandemburgi si altele) si descendentii slavilor albi tarzii, moscovitilor si kievenilor (bielorusi, ucrainieni si rusi sub varii palarii).

Poate acum au decis sa prezinte propria istorie ca fiind nedreapta, insa istoria nu e nicidecum asa.

Totusi daca azi, cultural, au decis sa ostracizeze tot ce avea provenienta germana, mai ales ca urmare a efectelor ocupatiei germane din al doilea razboi mondial, dar si provenienta comunista si ruseasca, atunci avem o Polonie purificata. Varsovia este chintesenta acestui spirit, un oras fara ancorele istorice medievale (reconstruite ca un legoland dupa cel de al doilea razboi mondial), fara ancorele comuniste (cu cateva exceptii) – parca e un oras american, intr-un cosmar, cucerit de polonezi.

Pe partea pozitiva, as spune ca m-a surprins orientarea generala catre binele lor, ca polonezi, in detrimentul general al celorlalti, nepolonezii… ceva ce noi ca romani (sau ce-om fi) suntem foarte departe de a invata. Bogatia pe care o etaleaza Varsovia, se asemuieste, in partea noastra de continent, poate cu Istanbulul sau Moscova, alte capitale imperiale, deci ne sunt mult inainte.

Am pus ceva poze pe picasa, din Linkuri.

Varsovia moderna, nereconstruita, nepictata, autentica

Varsovia moderna, nereconstruita, nepictata, autentica

Recomandarea de film, vine de la regizorul Wajda, un veteran al filmului polonez, de altfel o cinemateca valoroasa. Kanal, din 1957, spune povestea tragica a revoltei din Varsovia de la finalul celui de-al doilea razboi mondial, terminata prin inabusirea ei, datorita neimplicarii eliberatorilor rusi, ce asteptau ca nazistii sa-si termine treaba. Un film dramatic, pe alocuri de-a dreptul poetic, de vazut intr-o zi linistita.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii