Publicat de: Mihai A. Pop | Noiembrie 11, 2012

Creierul furnicii

Cum se face ca avem un creier social, mai dezvoltat decat creierul rational sau matematic? Stiu ca poate nu credeti ca e asa fara o cercetare in prealabil, dar cercetarile exista asa ca sa ne intoarcem la intrebare.

Banuiesc ca avem intelegerea ca organul si abilitatile date de acesta de a fi deasupra celorlalte specii in lantul trofic este la om creierul, nu suntem mai fertili, mai puternici, nu avem simturile mult mai bune, nu putem sa traim cu mai mult orice – se intelege ce vreau sa spun. Dar avem acest organ supradezvoltat, care ne permite sa folosim resursele mai bine.

Daca ne uitam la speciile mai putin evoluate ca omul, dar relativ apropiate, partea creierului care s-a dezvoltat de la speciile mai indepartate, este aceea a ritualului curtarii.

Pana de curand n-am inteles ca in ceea ce fac speciile de animale in mod inovator, peste functiile de hranit, odihnit, ingrijit odraslele sau grupul, este curtarea. Banuiesc ca exista un creier al curtarii, chiar daca nu clar delimitat fizic, insa e o abilitate de a aduce inovatie in ceea ce face individul.

Ca o speculatie as spune ca natura umana extraordinara din mediul social este data de dezvoltarea creierului curtarii, si asta cred ca a fost scanteia care a nascut specia noastra, intr-un mod atat de divers fata de celelalte specii.

Nu zic ca suntem doar niste animale care se gandesc prea mult la sex, dar suntem destul din asta. Singurele mamifere cu glande mamare dezvoltate indiferent de momentul gestatiei, si a caror apetit pentru sex este nemaintalnit in regnul animal… pot fi cateva indicii ca pe undeva aceste ganduri ne-au transformat.

Cum ar fi multumim pentru complexa noastra societate, umilului nostru creier al curtarii?

Deja ma taie un alt gand…

Principalele religii au folosit sexul ca o unealta de ingradire sau emancipare a individului, din timpuri antice

Mi-e greu sa recomand un film usor despre mintea omului in timp ce se gandeste la sex, dar macar pot mentiona o comedie pe tema asta: Every thing you always wanted to know about sex but were afraid to ask, din 1972, un Woody Allen din primavara regizorului, destul de intepator, insa nu intru totul comic.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii