Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 14, 2012

Un cabinet de lobby

Cand auzi de un cabinet de avocatura, nu te gandesti nimic decat la niste avocati. Dar cand auzi de un cabinet de lobby?

Asta suna a un fel de sufragerie de baie, sau hol de dormitor, sau intrare de bloc de boxa… are ceva nenatural in exprimare, destul cat sa te gandesti la ce fac oamenii care se asociaza la organizatia cu pricina.

Discutam deunazi cu un prieten despre ce inseamna sa faci lobby, si desi intr-un mod simplist am ajuns la convingerea politicului de masuri ce aduc foloase unor interese restranse, cred ca tuturor ne-au trecut prin minte concepte ca spaga si influenta.

Fie vorba intre noi, avansarea unor interese prin politic la nivelul societatii, da nota maturitatii unei societati, asa ca testul asta trebuie dat cat mai des, pentru ca si societatea se maturizeaza cu cat realizeaza mai des ca e abuzata, manipulata si ingradita. Sau nu e asa?

Nu pot spune ca am raspunsuri taioase, dar pot spune ca de multe ori averile construite la vremuri de cotitura sunt facute pe spatele unor societati retarde cu sprijinul unor clase politice, fie ele complice, fie neglijente, fie corupte, fie santajate, fie direct interesate, dar in niciun caz reprezentante ale dorintelor populare.

Sa fie asta rau sau sa fie bine? Raspunsul e mult mai complicat decat pare la o prima vedere, pentru ca anumite suturi in fund sunt pasi inainte.

Sicilia vine cu una dintre cele mai de succes societati de lobby – Cosa Nostra, la randul ei cu o coloana vertebrala bazata pe biserica, originile siciliene pure si violenta.

Ca recomandare de film am sa dau ce am spus cand a trebuit sa explic ce inseamna lobby – Thank you for smoking, din 2005, un film comic, tragic, educativ si in acealasi timp revelator la probleme ale individului in relatia cu societatea, clasa politica si influentele exercitate asupra ei.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii