Publicat de: Mihai A. Pop | Iunie 12, 2012

Oswiecim / Auschwitz

Oswiecim este un mic orasel in sudul Poloniei, in regiunea Malopolska (mica Polonie), de altfel nu cred sa fie mai mare ca Targoviste.

Nu pot citi deloc poloneza, insa inteleg ca fostul sat se citea in poloneza similar cu pronuntia germana a acestui nume de groaza – Auschwitz.

Am fost la Auschwitz (sunt doua lagare, unul e atat de mare incat are aproape orizontul lui), am vazut, si am plecat. E mult mai simplu din comfortul televizorului, statistici, cateva cifre, imagini alb-negru, soldati victoriosi, cateva interviuri cu supravietuitori, incheierea corecta a unei pagini negre a istoriei… doar pansamente.

Am fost la Auschwitz, am vazut ce au inteles ei. Rezumez asta la: Germanii nazisti sub conducerea lui Hitler au ocupat Polonia si au facut un lagar de concentrare, mai apoi unul de exterminare, in care impreuna au ucis circa 1,100,000 de evrei, dar si 200,000 de tigani, polonezi si sovietici.

Iertati-ma ca sunt direct, dar daca dupa saptezeci de ani de la evenimente de atat suntem in stare, cred ca avem toate sansele sa repetam evenimentul, pentru ca suntem retardati.

Dar sa ma explic, incercam sa uitam ca „aia” erau oameni, si ii facem evrei, tigani, polonezi sau rusi, si deci aveau si ei motivele lor pentru care nu erau in regula, si anume nationalitatea, de parca e vina lor ca s-au nascut intr-o comunitate sau alta. Incercam sa uitam si ca „aialaltii” erau si ei oameni si aveau si ei constiinta, si ii facem simple instrumente intr-un sistem al carui singur cap era pe umerii unui singur om, apoi uitam ca ororile nu numai ca nu erau ilegale, ba chiar erau legale si suportate de aparatul de stat, el insusi nascut intr-un proces democratic, si apoi uitam ca vina e a tuturor celor care au stiut si nu s-au opus.

Am sa traduc ce am vazut eu la Auschwitz pentru cei ce nu merg ca turistii intre vizita la mina de sare, pranz si cina la Cracovia.

La Auschwitz niste OAMENI au omorat deliberat, sistematic, dupa niste reguli fara ratiune, dar nechestionate deloc, alti OAMENI intr-o forma industriala, perfectionata de la o etapa de „dezvoltare” la alta, prin eliminarea timpilor morti din proces…

Si da procesul a transformat si oamenii-instrument, si oamenii-industrializati, in ceva ce nu am putea azi recunoaste ca fiind uman, dar tot da, toate aceste caracteristici sunt inca prezente in subconstientul nostru, si daca Freud avea dreptate, doar adevarul brut ne poate scapa de repetarea greselii. Altfel vom rezuma capitolul de istorie la: „Hitler ura evreii, unde Hitler e mort, si evreii pe care ii ura, si ei majoritatea morti, deci cazul inchis”, pe cand speta este: omul poate fi indobitocit pana la nivelul in care sa poata omori alti oameni si sa se gandeasca cum sa faca asta mai eficient.

O gaura in beton. O aerisire. La camera de dusuri. Camera de dusuri in grup. Fara apa. Doar cu conserve de pesticide. Brandul Zyklon B.

Recomandarea de film este Schindler’s list, din 1993, un film care vorbeste de la sine despre complicatiile in care ne putem baga in incercarea de a descoperi binele si raul, atunci cand nu mergem cu inima, ci cu capul, picioarele, burta, pielea…

mihai

PS E ciudat cum pot vorbi insensibil acum despre subiect, acolo fiind, m-au navalit o gramada de emotii, dese fiind momentele cand abia daca mai puteam articula ceva Cristinei.  Ma veti intelege la o vizita, pentru ca nu pot pune in cuvinte greul pe care l-am avut acolo.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii