Publicat de: Mihai A. Pop | Iunie 9, 2012

Prima institutie a societatii in campanie electorala

Intr-unul din statusurile postate de facebook de Lucian Mandruta am intalnit pentru prima data dupa foarte mult timp mentionarea celei mai importante institutii din societate.

Evident e una dintre acele instititutii despre care nu se vorbeste, care nu e in cartile de drept, despre care nu se vorbeste la intalnirile de bloc si nici macar la cafeaua de la vecina. Dar a carei importanta de-a lungul dezvoltarii societatii a scazut, si cand scade prea mult societatea se dezmembreaza, deci e critica pentru ca vorbeste despre incredere. E vorba de institutia celui de langa tine.

Si niciunde nu se vede mai puternic increderea in institutia celui de langa tine mai mult decat in campania electorala, cand trebuie sa fii convins sa votezi pe unul sau pe altul, foarte departe de tine, in ciuda faptului ca niciunuia dintre ei n-ai avea incredere sa-i dai 5 lei sa-ti cumpere paine, si totusi trebuie sa-l faci reprezentant peste zeci de mii de lei, cat reprezinta bugetul local comandat de el in numele tau!

Si totusi din cand in cand chiar gasesti pe cineva care crezi ca merita, si mergi la vot, si din cand din greseala chiar se alege, si empiric vorbind, din experienta ultimilor 20 de ani, toti te-au tradat pe undeva. Chiar merita sa mergi la vot? Chiar merita sa votezi?

Da.

Sa-l votezi pe acest personaj care merita sa-i dai increderea ta, este de departe cel mai civic lucru pe care poti sa-l faci intr-o societate, pentru ca asta face din tine acea institutie functionala din care e tesuta o societate functionala.

Nu arunca votul tau, daruieste votul tau, pentru ca asta inseamna sa ai incredere in institutia celui de langa tine. Si daca nu ai incredere in niciunul dintre ei, nu alege niciunul.

Din cea mai veche democratie, de pe dealurile unde democratia s-a nascut

Recomandarea de film vine din Italia post al doilea razboi mondial, cand exact increderea in cel de langa tine era foarte rupta de saracie. Am ales un film care mi-a schimbat modul in care am privit ulterior filmele, un film atat de simplu si patrunzator, incat te lasa gol, oricat de departe de subiect ai crede ca esti, Ladri di biciclette, din 1948, un film despre incercarea unui tata de a da un exemplu in viata noii generatii, acolo unde societatea te impinge sa calci stramb, si ce rezulta… Chiar si dupa ani dupa ce l-am vazut, numai mentionarea numelui ma rascoleste.

mihai

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii