Publicat de: Mihai A. Pop | Mai 24, 2012

America – betonul, asfaltul si cucerirea cerului

Era o vorba care zicea ca dumnezeu a facut pamantul, mai putin Olanda, care e facuta de olandezi.

Si da e impresionant sa iei pamantul de sub mare, dar cu siguranta iti ia aerul cand unii ti-au luat cerul. Si daca nu cu altele, sigur cu asta ramai o data trecut prin New York.

Pentru cei care au birourile la etajul 100, noi toti ceilalti care cel mai sus am fost la niste intalniri la etajul 15, sau la o nunta pe Intercontinental la 22, traim in iarba…

Si da am vazut muntii de la etajul 6 din ASE, si am zburat cu avionul peste tot felul de orase sau munti, si m-am urcat in felurite turnuri, insa viziunea pe care ti-o da un geam prins in caramida de la etajul 100 e altceva, cu vedere asupra unei paduri de beton, e un tribut suprem adus dorintei umane de a supune ireversibil natura. Timpul va da testul eternitatii.

In afara de asta ce ramane e faptul ca orasul american e o comunitate globala, cu resurse culturale din restul lumii, care poarta inca povara unor separatisme rasiale, culturale si de clasa, dar care cu timpul tind sa se reduca.

De pilda mancarea e clar influentata de orientali, italieni si ceva texmex, adica local, iar muzica o cunoastem cu totii, e originala, dar radacinilie sunt din intreaga lume cu o baza substantiala din africa.

Desi identitatea americana, ca semn al culturii americane e chestionata de fiece european de bon-ton, asta nu face decat sa arate ca anumiti europeni tind sa fie incuiati, pentru ca America este o fantana de culturi, si chiar daca cele predominante nu au cum sa fie preluate in Europa, intreaga idee de subcultura este vie si creativa.

Ca exemplu Detroit – un oras care din ’70 pana azi a pierdut 70% din populatie, este un oras straniu, golit, dar viu, cu o creatie artistica de invidiat pentru o urbe europeana asa cum e Bucurestiul, si sa se inteleaga bine ca nici cu Bucurestiul nu mi-e rusine.

Totusi orasul american in cea mai mare parte nu inseamna New York, Detroit, Boston, LA, San Francisco, Washington, Philadelphia, Montreal, Toronto sau Ottawa, orasul american e cu precadere nameless, e suburb.

E realmente orasul din iarba, cu casa peste beci si sub pod, langa gradina si garaj, cu gazonul tuns, si gardul lipsa, cu automobilele din driveway si trotuarele lipsa. E un oras verde, linistit, si fara prieteni, fara fast in afara zilelor de duminica la biserica locala, si in zilele mari de discount la shopping center.

Dar oricum ar fi, orasele nu-ti dau niciodata impresia de sat, sau catun, pentru ca oriunde te-ai afla vei gasi un filigran de asfalt ce te poate duce pana la primarie.

Pentru mine, orasul american fie el numit sau nenumit, cu elemente legendare, sau perfect ordinar, are o unitate de comparatie si anume – filmul american, ce mi l-a imprimat ca amintire chiar si inainte de a fi realmente in locul respectiv. Si de data asta viata bate filmul, e mult mai spectaculos in realitate.

Orizontul de negasit

Reintorcandu-ma la New York, recomandarea de film este Manhattan, din 1979, un film de Woody Allen, care vorbeste destul despre obsesiile personajului, ceea ce-l face un film excelent, dar lasa destul loc cat sa reiasa spiritul unui oras diferit si destul cat sa poti vedea orasul pe langa oameni.

mihai

PS. Am uitat sa spun ca am avut norocul sa zburam in ziua peste Manhattan, destul de jos cat sa putem vedea bine, destul de sus cat sa fie toata lumea in siguranta, si a fost o experienta memorabila, mai ales ca aveam locuri cu vedere foarte buna. Din pacate n-am facut fotografii.

PS2. Am sa revin cu un articol doar pentru New York.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii