Publicat de: Mihai A. Pop | mai 21, 2012

America – natura

Spuneam intr-un articol anterior despre New England ca voi diseca povestea in doua.

Vreau sa incep cu natura, pentru ca din experienta mea e mai putin interesanta pentru un roman decat peisajul antropic.

In general natura si peisajele din Nord-estul US si Sud-estul Canadei sunt similare, si se aseamana mult cu o versiune diluata a peisajelor de pe la noi, adica intalnim paduri pe dealuri si munti tociti, campii si podisuri joase, ceva rauri, la care adaugam marile lacuri, care se comporta ca niste mari locale, si oceanul Atlantic, care aduce de fapt diferenta cu ce gasim pe la noi. Totusi e de remarcat ca nu au pic de munti semnificativi, motiv pentru care vremea e mai continentala decat cea de la noi, adica marea majoritate a zonei vizitate de noi era sub latitudinea Bucurestiului, si totusi era mult intarziata din punctul de vedere al venirii primaverii, ba chiar pe alocuri am vazut chiar si zapada (asta pentru final de aprilie era si la ei exagerat).

Acum ca sa revenim la faptul ca desi e la fel e de fapt altfel, sa spun ca de mai multe ori am trecut prin zone unde sconcsi isi facusera meseria (vorbesc chiar de animalul salbatic nu de vre-un homeless), am vazut curcani salbatici prin gradina, si practic la tot locul erau semne care indicau ca fel de fel de lighioane inca traiesc in natura si poti sa le intalnesti cu masina – ursi, reni sau cerbi.

In acelasi timp la natura putin atinsa de natura umana as adauga natura umana, parasita de timp, asta pentru ca in Pennsylvania am fost sa mergem prin trei sate de amish, si unde chiar i-am vazut cu carutele pe strada, muncind la camp cu mana si refuzand progresul. Totusi plecand de la noi de la tara toate astea nu par deloc „ciudate” insa plecand de la ei de la sat, chiar sunt, si chiar arhaismul se simte si la ei prin refuzul multora de a utiliza electricitate.

Ca turist e destul de greu de reconciliat o cultura turistica invatata in Europa cu atractiile americane, si pentru cei care cauta sa se exprime in natura, exista posibilitatea, insa din cauza putinelor variatii geografice nu prea exista atractii variate. Asa ca ramane sa te specializezi sau sa te plictisesti.

O simpla cadere de apa as zice, dar ar fi prea simplu – Niagara

Recomandarea de film ma gandeam sa fie Witness, din 1985, un film in care o mare parte din actiune in mijlocul unei comunitati amish, si care ar explica un pic arhaismul asa cum e de inteles pentru americani.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii