Publicat de: Mihai A. Pop | Mai 17, 2012

Ce ne invata scoala

Am o lista seaca de descoperiri venite din scoala, scoala de pretutindeni:

  1. Oamenii din varful piramidei au toate raspunsurile. E modul cel mai simplu prin care invatatorii si profesorii castiga autoritatea, potential intr-un mod foarte gresit, desi este relativ corect la nivelul educatorilor. In lumea reala viata iti invalideaza zilnic aceasta invatatura.
  2. Actul invatarii se opreste cand ai parasit clasa. Constrangerea invatarii in clasa, si etichetarea invatarii din strada, din curte, din casa ca non-invatare motiveaza individul sa vada invatarea non-scolastica ca inutila, asa ca se opreste la TV. In lumea reala preocuparea din afara muncii face diferenta.
  3. Cei mai buni urmeaza regulile. Vei fi recompensat pentru urmarea regulilor si pentru ca tu ai reguli si superiorii tai au si le urmeaza, de aia sunt superiori. In viata regulile sunt bune cand sunt bune si nu si in rest.
  4. Ce scrie in carti este intotdeauna corect. Nimic nu mi s-a parut mai daunator decat aceasta prejudecata, acum cititi conspectati capitolul despre creativitate! Oricine poate scrie carti, si fiecare dintre noi cunoaste oameni care n-ar trebui sa scrie nimic.
  5. Exista o singura cale, foarte usor de recunoscut, catre succes. Toata lumea care invata foarte bine la scoala va reusi in viata, indiferent de ce anume va intalni in viata, pentru ca scoala te pregateste de orice in viata.
  6. Sa fii cuminte e la fel de important ca luatul de note bune. Sa te intrebi daca lucrurile au sens sau daca se pot face si altfel, sa tragi semnalul de alarma asupra unor necuvenite sau sa gandesti propriile tale ganduri sunt de neconceput. Cuminte si cu minte au sensuri total opuse.
  7. Valoarea ta e masurata prin teste standardizate. Cu cat avansam invatamantul pentru a face fata varietatii experientelor de viata, cu atat putem concepe mai multe teste cu care sa iti masuram valoare prin teste. Ce valoare ai? Am luat 9.26 la Bac, si 9.33 la facultate!
  8. Zilele libere sunt mult mai distractive decat cele de scoala. Orice zi libera trebuie apreciata mai mult decat orice zi de scoala, pentru ca atunci ziua e mai insorita are 4h in plus, ai voie sa te distrezi, te poti bucura de viata, prin comparatie cu zilele de scoala in care nu ai aceste drepturi.
  9. Motivul educatiei este doar cariera. Nu trebuie sa inveti despre arta decat pentru a purta o conversatie de afaceri, cat despre educatia fizica ea este doar pentru a-ti mentine tonusul pentru o noua zi de munca, esti doar un utilaj, o rotita in societate.
  10. Toate problemele au un numar finit de solutii, si urmand un set de reguli le poti afla in totalitate. Din pacate modul acesta fix de a analiza raspunsurile unei probleme a facut ca sa nu fim pregatiti sa raspundem realitatii, si incercam sa ne aparam prin cautarea unor reguli cu care sa putem intelege problema.

Cele de mai sus sunt evolutia unor idei pe care le-am gasit pe internet intr-un alt articol, si pe care le-am dezvoltat cu experienta mea, venita si din frustrarile mele.

Dupa gratii, Escuela de Cuba

Recomandarea de film este exact in directia in care am lansat articolul, Dead Poets Society, din 1989, un film care poate stimula imaginatia oricui are inca vie amintirea experientelor scolastice. Recomand cu caldura a se vedea cu colegii de liceu.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii