Publicat de: Mihai A. Pop | Mai 15, 2012

Paradoxul a trai

TRĂÍ, trăiesc, vb. IV. 1. Intranz. A se afla în viață; a exista, a viețui. ◊ (În formule de mulțumire, de salut, de urare etc.) Sa trăiești!Expr. (Formulă de jurământ) Așa să trăiesc (sau să trăiești etc.) = pe cuvânt de onoare, zău (așa). 2. Intranz. A dura, a se menține, a dăinui; a se perpetua. 3. Intranz. și tranz. A-și duce, a-și petrece viața. ◊ Expr. (Intranz.) A trăi cu capul în nori = a nu-și da seama de realitate, a rămâne străin de ceea ce se petrece în jurul său. (Tranz.) A-și trăi traiul = a se bucura de viață, a duce un trai bun, fără griji. A-și trăi traiul (și a-și mânca mălaiul) = a îmbătrâni, a ajunge la capătul vieții. ♦ Intranz. (Cu determinări introduse prin prep. „pentru”) A-și închina, a-și consacra viața unui scop. ♦ Intranz. A se bucura, a profita din plin de viață. 4. Intranz. (Cu determinări locale) A fi stabilit undeva; a locui. 5. Intranz. A-și petrece viața împreună cu cineva; a conviețui. ♦ A avea relații de dragoste cu cineva (fără a fi căsătorit cu el, în afara căsătoriei legale). 6. Intranz. A-și procura cele necesare traiului, a-și câștiga existența, a se întreține. ◊ Expr. A trăi pe spinarea cuiva = a se întreține din munca sau din câștigul altcuiva. ♦ (Rar; cu determinări introduse prin prep. „cu”) A se hrăni cu… 7. Tranz. Fig. A simți cu intensitate, a participa emotiv, sufletește (la…). – Din sl. trajati.

Intr-un fel a trai are doua intelesuri contrare, pe de o parte inseamna a-ti mentine capacitatile biologice pentru a trece peste alte zile, practic reprezinta dorinta de a-ti conserva capacitatile si de a-ti prelungi viata. Pe partea cealalta insemna sa traiesti multe, sa ai experiente variate, sa-ti aplici energia asupra mediului extern, ceea ce poate duce la transformarea lui, dar cu siguranta duce la transformarea ta.

Asadar pe de o parte insemna conservarea energiei vietii, iar pe partea cealalta insemna utilizarea acestei energii.

Exista un echilibru in a trai? Si daca da, care e echilibrul vostru?

O briza puternica de viata

Cred ca o buna recomandare de film, ar fi un film romantic din Hong Kong (prin definitie altceva decat un film romantic mainstream), Fa yeung nin wa, din 2001, o creatie a Kar Wai Wong, un regizor de o sensibilitate extrema, de un romantism neintalnit in creatiile americane. Recomand cu caldura.

mihai

PS. Realizasem de curand ca undeva la inceputul maturizarii individul cauta sa se procopseasca, sa adune avere. Insa si aceasta activitate ca parte a oricarui proces de maturizare e depasita in prioritate cu timpul de altele. Cred ca in finalul maturizarii prioritatea este de a trai.

Anunțuri

Responses

  1. Salut Alex!
    Imi place foarte mult punctul tau de vedere cu privire la viata si la cum trebuie traita :). Impartim idei comune.
    Imi place si mai mult cum ai descris etapele de maturizare ale individului 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii