Publicat de: Mihai A. Pop | aprilie 9, 2012

Nu suntem ipocriti

Cel putin nu pe termen lung sau in multe ocazii.

Adica acel personaj negativ din copilaria frageda, acel personaj nu exista, si chiar daca exista indivizi care in viziunea generala a societatii instrumenteaza o serie de elemente negative, chiar si aceia in mintea lor fac ce trebuie, iar daca nu fac ce trebuie este doar un lucru temporar.

Am plecat in discutia asta de la mai multe interviuri din perioada interbelica cu mafioti din US, toti aflati la momentul interviului in captivitate, si cum isi explicau ei actiunile lor criminale (criminal era in viziunea societatii, nu a lor).

Am realizat la acel moment de ce consider oamenii ironici mai inzestrati sa lucreze in societate, si anume pentru ca pot atrage atentia asupra unor defecte, si la randul lor sunt corectabili, prin intermediul unor ironii – o ironie pe intelesul meu include o mare parte de adevar, dar lasa loc individului de salvat imaginea.

Si asta e pe atat de important pe cat faptul ca intr-o societate nu ne dorim sa fim total diferiti de societate, pentru ca putem deveni inacceptabili, insa dorim sa pastram destul cat sa avem o individualitate.

Asadar cred ca o intreaga societate se corecteaza prin utilizarea ironiilor care au efect direct asupra indivizilor si care se formeaza prin presiunea sociala, dar din pacate se si poate degrada cand sunt folosite gresit.

Cine sunt eu?

Ca recomandare de film am ales un film mai de la inceputuri despre evolutia unor caractere in cadrul noii societati capitaliste, era noua acum 80 de ani – À nous la liberté, din 1931, un film perfect valid azi, si extraordinar de educativ, chiar prin micile „glume” pline de caracter.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii