Publicat de: Mihai A. Pop | aprilie 7, 2012

Logica sociala si etimologia

Curiozitatea este probabil una dintre calitatile si defectele mele cele mai mari. Sunt manat parca sa cunosc cat mai mult, si cu asta am capatat bunul (sau mai putin bunul) viciu de a pune cuvintele in etimologia lor.

Ca observatie pe care o trag dupa ani buni de incercare a acestui exercitiu este ca etimologia, bine descompusa, evoca o evolutie a societatii, si o directie pe care la un anumit moment a luat-o societatea.

Etimologie inseamna pentru mine (si in definitie) „adevaratul sens al cuvantului”, si prin utilizarea ei incerc sa gasesc adevaratul sens, chiar si acolo cand e un conflict cu sensul curent.

Din punctul asta de vedere limba romana are o istorie lunga, si acopera o etimologie extinsa, insa pe de alta parte, trebuie o mult mai buna urmarire si documentare a evolutiei limbii, iar in lipsa unei biblioteci semnificative de documente scrise, nici la noi, nici in culturile cu care am interactionat, ne invartim intr-un vid in care incercam sa ghicim ce s-a intamplat in trecut.

Asta nu e chiar rau, pentru ca asa incepi sa-ti creezi propriile vederi cu privire la evolutia cuvintelor, insa nu de putine ori, gresesti si nu numai ca pierzi sensul cuvantului, dar cateodata ii dai o semnificatie gresita.

Exemplul pe care-l dau e radacina comuna a cuvintelor traditie si tradare, chiar ambele din aceeasi radacina! Uimitor este insa ca radacina nu e aproape de intelesul din ziua de azi al traditie, ci de tradare, asadar de unde ruperea de norma curenta – tradarea, sa dea crearea de o noua dogma – traditie? Sa insemne traditia o tradare a individului?

Sper ca am deschis gustul pentru a citi acele origini ale cuvintelor in definitiile din dex, sa cautati etimologia cuvantului pe MyEtymology, sau macar sa va intrebati daca cuvintele pe care le folositi nu pot fi si chiar sunt interpretate altfel, acel false friends din engleza.

Ca recomandare cred ca s-ar potrivi un film care face loc logicii si emotiilor mai presus de cuvinte. Merg pe mana Childred of a lesser God, din 1986, film ce evoca trairea si supralogica ce trebuie gasita atunci cand nu sunt cuvinte, dar si atunci cand se gasesc caile de comunicare ca rezultatele sunt pe masura.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii