Postat de: Mihai A. Pop | Martie 22, 2012

Ipocrizia apei

Suntem ipocriti.

Cu fiecare pahar de apa imbuteliata risipim resurse si distrugem mediul inconjurator.

Dureroasa afirmatie, iar acum si demonstratia.

Apei curente, sau de la robinet, cum ne referim la ea, ii se imputa doua neajunsuri majore si anume ca are anumite minerale in exces sau in lipsa si ca contine microorganisme vatamatoare.

Evident daca citesti masuratorile apa minerala contine mai multe minerale, nu e de mirare ca se cheama chiar minerala!, dar fie, acceptam ca alea din apa de la robinet, sunt nocive.

Totusi aceste minerale din apa curenta, nu dispar cand iti bei cafeau, ceaiul sau ciorba, desi microorganismele dispar, in plus nu cunosc pe nimeni care isi face ciorba cu apa minerala, nici cafea, nici ceai, nici spalatul fructelor, nici al legumelor de salata, nici al vaselor de bucatarie…

Cat despre faptul ca anumite minerale lipsesc, chiar aceste minerale care lipsesc sunt lipsa pentru ca se recomanda ca apa sa fie putin mineralizata, si de asta se mai adauga cate ceva (iod inteleg ca este musai) acolo unde chiar lipsesc si sunt neceseare, iar pe partea cealalta apa minerala se recomanda ca medicament, pentru ca contine in exces anumite minerale, insa nu pentru consum curent.

Celalalt inconvenient este cel dat de microorganismele specifice apei care totusi nu sunt omorate de ozonare, clorurare sau mai stiu eu ce procedeu chimic care intra in discutia cu mineralele presupus nocive. Intr-un fel demonteaza ideea de chestii toxice bagate pentru ca daca nici microorganismele nu sunt eliminate, probabil nu sunt atat de toxice, dar sa revenim.

Aceste microorganisme, sunt in mod normal ingerate si avem anticorpi pentru ele inca din copilarie – de asta mai suntem aici!, dar peste asta, aceeasi apa cu aceleasi microorganisme ne spalam pe fata, si pe dinti, si pe corp, un moment bun in care microorganismele cu pricina sa ne intre in corp… iar cum suntem aici, cred ca avem anticorpii cu pricina, sau chiar nu sunt microorganisme nocive in apa, sa nu zic ca tot cu apa curenta se spala vesela, daca nu la tine acasa (ca poate ai masina de spalat vase), sigur la restaurant.

Asadar toata aceasta dezbatere despre faptul ca apa imbuteliata este mai buna decat cea de la robinet este goala de continut, pentru ca toti sustinatorii apei imbuteliate sunt utilizatori neti de apa curenta, si intra in contact permanent cu presupusele ei efecte, cat despre costul apei imbuteliate vs. apei curente, mai jos:

  • 2 litri de apa minerala reputata, spun Borsec, in recipientul cel mai comercializat costa 3.68 lei, dar exista preturi si mai mari daca se achizitioneaza prin alte parti, dar si mai mici daca nu e chiar minerala, ci mai degraba imbuteliata – gen Cumpana 19 litri, costa deja adusa la birou 20 de lei
  • 1 metru cub de apa curenta – eau d’Arges – este astazi servit de ApaNova, o companie a Veolia, in tot Bucurestiul la pretul de 4.79 lei, pretul nu se negociaza
  • In concluzie putem spune urmatoarele – ca apa curenta la un cost de 0.00479 lei pe litru este de 385 de ori mai ieftina ca apa Borsec si de 220 de ori mai ieftina ca cea de dispenser

Acum ca reflectie, chiar gasesti ca apa minerala e de 385 de ori mai buna decat cea curenta?

Eu beau apa de la robinet, gatesc cu ea, ma spal cu ea, si doar ocazional ma ating de apa minerala/imbuteliata acolo unde consider ca este microbiologic complet diferita de ce sunt eu obisnuit, sau unde chiar are minerale in exces.

Poate ar fi bine sa ne gandim ce efort in petrol, gaz, plastic, si alti poluatori face apa minerala care pleaca de la izvor de la cativa bani pe litru, asta incluzand si o redeventa catre stat, si ajunge la noi la cativa lei. Pentru ce? doar ca sa poluam planeta mai mult?

Nimic de imbuteliat

Ca recomandare de film propun un desen animat, pentru ca in copilaria multora dintre noi apa a fost un sinonim pentru distractie, asadar Finding Nemo, din 2003, un film usor de vazut, care atrage atentia, intr-un mod destinat copiilor asupra „detinerii” de animale, si drepturile lor la libertate, dar si asupra poluarii apei marine.

mihai


Responses

  1. Imi amintesc un articol pe care l-am citit mai demult desper cele mai profitabile afaceri in domeniul alimentatiei. Apa inbuteliata ocupa de departe primul loc, si este o necesitate creata artificial. Logica inbutelierii apei ar fi sa o transporti in locuri care duc lipsa de asa ceva. Insa nimeni de pe pamantul asta nu va duce apa inbuteliata in Africa. Apa inbuteliata poate parcurge doar cativa km de locul de unde a fost recoltata. Iar recolta se face cu eforturi minime, de fapt, cu cat interventia omului asupra calitatii apei este mai mica (cost mai mici de exploatare), cu atat este mai scumpa (pe motiv ca e „mai naturala”).

    • Perfect adevarat. Dar nu asta o numesc ipocrizie, pentru ca poti decide sa arunci bani pe fereastra intr-o multitudine de feluri, dar ma deranjeaza faptul ca suntem doar niste papusi ale unor masini de marketing care doar ne imping la consum. Despre ipocrizie am discutat destul.

  2. e o vorba din starbuni… prost e cine da nu cine cere…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii