Publicat de: Mihai A. Pop | Februarie 27, 2012

India – Obiceiuri si munca

Vasta multiculturalitate pe care o regasesti in India se regaseste si in obiceiurile pe care le poti observa.

Insa pentru a le observa nu doar iti trebuie sa petreci timp, pentru ca timp ai sa petreci, vrei nu vrei, insa sa treci peste barierele despre care discutam la inceput, pentru a le putea identifica si capta semnificatia. In materie de obiceiuri cele pe care le poti gasi in India varietatea este atat de mare incat realmente traiesti o poveste ce prinde epoca de piatra, evul mediu si modernitatea intr-un buchet.

Cu privire la munca sunt multe de spus, insa dupa ce am mentionat populatia formidabila de care dispun, si costurile de munca foarte reduse, in momentul urmator trebuie sa realizam ca exista o parte semnificativa a populatiei lucreaza mult sub capacitatea lor, si am sa dau exemple de activitati care in Europa sunt disparute in forma lor de multa vreme (sau n-au aparut deloc).

Am prins in colectia de poze de mai jos obiceiurile locului, dar si activitatile pe care le-am considerat atipice – cu comentarii.

PS Acum e evident ca n-am cautat sa mergem la capcanele pentru turisti, unde vedeai un dans traditional, pe care artistii il performeaza doar pentru turisti… deci e traditional pentru turisti. Si nici n-am calificat obiceiurile simple ca saluturile, miscarile din cap, pe care le-am discutat, dar care mai ales fac deliciul descoperirii individuale.

Ca recomandare de film, legata direct de perspectiva asupra muncii, vazuta din punctul de vedere al claselor instarite, dar si direct observand si departarea de munca fizica si apropierea de munca cu mintea – aici reprezentata prin jocul de sah, ce provine din India. Asadar recomandarea este un alt film de limba bengaleza, Shatranj ke khilari, din 1977, un film ce evoca lipsa efortului intalnita si la clasele superioare chiar in ciuda potentialei pierderii a libertatii.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii