Publicat de: Mihai A. Pop | ianuarie 31, 2012

India – Aspecte istorice

India e acum o tara, dar pana la englezi intreaga ei istorie a fost impartita intre multe regate, principate, imperii care mai de care mai diferite cultural.

Asadar ideea ca exista indieni, aia probabil ca sunt mai usor de gasit in America decat in India, aici localnicii fac parte din diferite popoare, vorbesc limbi diferite si au culturi diferite. Indieni sunt doar pentru noi, cei care ii privim de dinafara, pentru ca nu avem rabdarea sa le intelegem istoria, e ca si cum romanii ar fi amalgamati in Europa (poate chiar mai mult).

Ca sa exprima mai bine diversitatea vreau sa aduc limbile in discutie. Nu exista limba nationala, insa in administratie trebuie minim davanagari hindi sau engleza, la nivel de stat, si au 28 de state si 7 teritorii, exista ceva mai multe limbi statele nationale si alte limbi recunoscute, voi cita cu titlu de exemplu: engleza, hindi, telugu, assam, maithili, chhattisgarhi, konkani, gujarati, urdu, santali, kannada, malayalam, marathi, meiteilon, mizo, oriya, punjabi, nepaleza, tamil, bengali, kokborok si franceza – acestea fiind doar limbi nationale in macar unul dintre state… la care se adauga limbi recunoscute, vreo 200, dar si mult mai multe limbi nerecunoscute.

Asadar cand vorbim de India istoric vorbim de o multitudine de popoare mai mult unite de clasa cuceritoare (englezi de la 1850 pana la 1947, si moguli din sec 14 pana in sec 17) si de religie – hindusi 80% si musulmani 15%, dar despre asta intr-un alt „episod”.

Istoria foarte complexa, ce isi are inceputurile o data cu Babilonienii si Mesopotamienii, care a primit vizitele lui Darius, Alexandru cel Mare, Gingis-han si Timurlane, a cunoscut o multitudine de regate, de administratii si nu este foarte liniara, motiv pentru care detaliile le puteti zgaria pe wikipedia, apoi mai in detaliu in cartile de specialitate.

Eu m-am gandit sa aduc aminte de cele cateva personaje istorice care au facut atata istorie incat sa fie vii in memoria populara, si in aceasta categorie as numi pe: Chandragupta Maurya, Siddharta Gautama (cunoscut ca Buddha), Kanishka, Asoka, Chandra Gupta I, Chandra Gupta II, Alaudin, Humayun, Akbar, Shah Jahan, Aurangazeb, Shivaji si Mohandas Gandhi.

Fiecare dintre personajele de mai sus a avut o istorie interesanta, incat sa lase in cultura populara un semn important, si toti au jucat sub cartea religiei (fie ea hindusa, musulmana sau budista) cu o intelepciune care trebuia sa tina cont ca populatiile locale nu pot fi in totalitate convertite la o religie sau alta, fiind foarte numeroase, si toleranta si acceptarea religioasa este foarte importanta.

Un alt aspect important de remarcat e ca in cadrul unei vieti implinite (in religiile hindusa, budista si jainista) orice om, dupa ce isi satisface nevoile biologice si sociale si personale, trebuie sa lase totul pentru a cauta iluminarea, motiv pentru care mai multe dintre aceste personaje istorice, si ca efect foarte multi dintre locuitorii Indiei de azi, chiar dupa ce se realizeaza profesional, material, familial, lasa totul in pustie si cauta iluminarea, asta dupa ce unii au cucerit teritorii mai mari ca India de azi. Motiv pentru care monarhia asa cum o percepem noi pare desarta la ei, pentru ca nici macar regele nostru nu ajunge sa inteleaga (intr-o religie sau alta) scopul lui in viata.

Dintre toti cei mai de sus mentionati, cred ca Asoka ar putea fi unul ce ar trebui investigat, asta peste Buddha si Gandhi.

Qutb Minar, Delhi

Un stalp al lui Asoka, din metal masiv din sec 3, ce mentioneaza reguli laice. In fundal un minaret al sahilor afgani din sec 12. Qutb Minar, Delhi

Din punctul meu de vedere e uimitor cum intreaga istorie a subcontinentului e presarata cu astfel de intoarceri la sine a indivizilor. Sigur ca aceste reactii se leaga de credinte si traditii, unele dintre ele foarte bine documentate, insa pe care va las sa le descoperiti singuri.

Un alt aspect istoric important e acela al discutiei despre arieni – arienii sunt popoare post-dravidiene care au tresaturile tiganilor de la noi, doar ca sigur sunt mai slabi, iar tot conceptul asta de arianism este prost importat, ca si svastica de altfel, care pentru hindusi, budisti si jainisti e la fel de importanta ca crucea la crestini. Deci arienii sunt o sumedenie de popoare din zona Afganistanului de azi care au emigrat in spatiul Indiei, si carora le este atribuita mutatia pentru gena albilor de azi, care au dat triburile din stepele Uzbekistanului, din care se trag caucazienii, adica si noi, dar si intreg lantul de popoare indo-europene. Tot arienilor le este atribuita dezvoltarea substantiala a hinduismului, si sunt descendentii directi ai popoarelor din subcontinentul indian de azi.

Asadar ca o concluzie, toata literatura ariana sunt doar copaci taiati, pentru ca si fenicienii, si evreii, si grecii, si latinii, si arabii, si armenii, si toti europenii, inclusiv tiganii…. sunt fara exceptie pe undeva de origine ariana… zic specialistii, eu ma restrang la a rezuma.

Acestea fiind zise, cred ca am deschis cutia istoriei Indiei, pe care si eu insumi abia ii determin marimea, destul cat sa inteleg adancimea unei istorii de o vechime cu Babilonul si Mesopotamia, dar care in cel mai redus moment a avut amprenta egala cu cea a imperiului roman.

Varanasi

Acum 3000 de ani, in Gange, sau sa fie azi?

Recomandarea de film pentru istoria Indiei este un documentar al BBC – The story of India, in 6 episoade a cate o ora fiecare, din 2007. Filmat in India reala si avand o aplecare catre istoria asa cum ea este invatata in vest, si nu in India (unde de multe ori istoria si scrierile religioase sunt imbinate in asa fel incat nu mai poti scoate adevarul din cadrul povestii), motiv pentru care este chiar un film indestulator pentru o prima expeditie in India. Structura este pe capitole cronologice incepand cu cultura Harapa si terminand cu britanicii si Gandhi.

mihai

Reclame

Responses

  1. Tiganii sunt in majoritate dravidieni, doar o mica parte sunt arieni!

    • Foarte posibil, nu sunt cunoscator, dar cu ocazia asta ii face un popor cu o istorie mai antica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii