Publicat de: Mihai A. Pop | ianuarie 26, 2012

India – Barierele

Ca majoritatea cadourilor pentru a ajunge la esenta lor trebuie sa treci de ambalaj, similar este si cazul Indiei, unde acest ambalaj al esentelor indiene eu le numesc „bariere”.

Poate initial nu crezi ca puteai trece peste ele, dar dupa numai cateva zile, aproape ca nu-ti mai aminteai ca in lumea in care ai fost crescut erau atat de importante.

De cum cobori din avion, practic se poate vedea chiar si dinainte, te intampina o ceata groasa, pe care am observat-o intr-o multitudine de urbe metropolitane – practic smog. Smogul creat in principiu prin aditia la ceata naturala a catorva elemente antropice de acum tipic indiene. Mixul include 1) hidrocarburi, pentru ca marea majoritate a vehiculelor sunt vechi, cu motoare in 2 timpi (mult mai poluante), sunt realizate la standarde tehnice chestionabile si deci foarte poluante; 2) fum de la incalzirea personala, acolo unde locuitorii strazii, templele sau chiar si cei care locuiesc in case, se incalzesc prin arderea pe langa lemn a unor balegi uscate, ce scot un fum intepator si greu, 3) poluare industriala, pentru ca India este inca un teritoriu de western cand vine vorba de productie.

Mostra de smog in Delhi, poza e facuta dintr-un minaret de la Jama Masjid, la ora 4PM

Urmatoarea bariera este mizeria generala, in principiu urbana, dar si pe langa infrastructura interurbana. Astfel incat pe strazi se aduna destula mizerie in timpul unei zile incat in fiecare dimineata sa fie de munca pentru zeci de oameni sa curete si sa incarce carute. Mirosurile tari la inceput te uimesc, dar cu timpul te obisnuiesti si intelegi cultura locala.

Insula Elephanta din golful Mumbai, unde sub alte auspicii ar fi fost o plaja cu mare cautare

In calatoriile in comun descoperi ca ideea de spatiu personal nu depaseste limita tricoului de pe tine, astfel incat un metrou sau autobuz plin in definitia din Romania, pare aproape gol in India in perioadele de varf. Totusi merita notat ca daca inghesuiala este mult mai mare ca la noi, totusi imbrancirea sau orice alta forma de violenta interpersonala nu numai ca nu exista, dar nici nu cred ca se poate traduce, pentru ca domneste un anumit bun simt al gloatei. La asta adaug ca femeile au un loc privilegiat in transport nefiind inghesuite in acelasi fel ca barbatii, ba chiar in multime fiind protejate, fie prin vagon separat la metrou, intrare separata la tren sau pur si simplu de cetatenii (barbati) din mijloacele de transport (locuri jos, mai mult spatiu personal etc).

Pe strazile din Old Delhi

Cand vine vorba de alimentatie, cazare sau curatenie personala, vei fi uimit de faptul ca igiena, nu se traduce pentru indieni. Cel putin nu cuvantul cu radacinile din greaca, poate or avea altul, probabil cu radacini in Nietzsche – „ce nu te omoara, te face mai puternic”. Stiu, veti spune ca trebuie si ei sa aiba hoteluri de 5*, restaurante de lux, SPA-uri si altele, eu va zic ca au, dar alea nu au de-a face cu India reala, iar pentru India reala igiena in sensul european nu exista, chiar daca igiena corporala e foarte buna, curatenia in gatit si-n bucatarie in general nu prea exista, totul fiind pregatit ca la un moment dat sa treaca prin foc, sau asteptandu-se de la consumator sa aibe anticorpi puternici si flora intestinala de fier, apa potabila e netratata (e sfanta oricum), iar in locatii, curatenia trebuie sa tina cont de animalele sfinte (pe alocuri toate animalele), de asternuturile si alta rufaraie spalata la rau, de lipsa aspiratorului din dotare – inlocuit cu felurite maturi, toate sub acoperirea unui „merge si asa”.

Mod inedit de a tine masa curata, o tinea cu piciorul

Ca o ultima bariera este imaginea ta in ochii combinatorilor si in general a populatiei ce traieste de pe urma turistilor si anume acea de portofel ambulant. Motiv pentru care cu orice ocazie ti se cer preturi foarte umflate, se negociaza preturi dupa livrarea serviciului/bunului prin cresterea tarifelor, se cerseste doar in bani, nu in alimente sau alte bunuri, se practica tarife diferentiate intre straini si localnici, de pilda intrarea la Taj Mahal costa 750 de rupii ca strain si 10 ca localnic (15$ vs. 20c).

Cersetorii la iesirea de la un templu – Bikaner

Daca ai reusit sa treci peste astea, adica pentru ca nu exista lingura, incepi sa te scufunzi in ceea ce este India, iar ca un prim episod sa dezbatem un pic istoric ce inseamna India.

Recomandarea de film este pentru a reusi sa vezi prin matrice, pentru ca intr-adevar nu exista lingura este The matrix, din 1999, cu urmarile The matrix reloaded si The matrix revolutions, din 2003, un film (serie) care de unul singur spune o poveste SF intr-un mod foarte digerabil si care a lansat un intreg mod de filmare cu incetinitorul, dar si povestile SF cu universuri psiho-paralele. In cazul in care inca nu le-ati vazut sunt recomandate ca realizari ale anilor 2000.

mihai

Reclame

Responses

  1. Ca o limita importanta trebuie sa mentionez si zgomotul, cu care insa venit din Romania m-am obisnuit foarte repede. De pilda claxonul este folosit ca mijloc de indicare a faptului ca esti in trafic, asta peste orice atentionare, iar motoarele in doi timpi sunt foarte zgomotoase oricum si adauga la decibeli. De remarcat este ca desi folosesc claxonul ca un instrument de muzica, nu se impart sub nicio forma trivialitati in public.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii