Publicat de: Mihai A. Pop | decembrie 1, 2011

Alinierea salariilor cu productivitatea

Toti cei care au facut studii economice au fost dresati ca salariile trebuie aliniate cu productivitatea, eu fiind unul dintre ei.

Evident astfel de lucruri sunt explicate ca in copilarie, practic ce valoare aduci societatii, atatea drepturi ai de cerut. Asta e lema pe care e construit capitalismul de la egipteni incoace, iar terminarea acestei leme ar insemna realmente progresul pentru care s-au luptat predecesorii nostri inca de la incepturi, fara sa mentionam multe alte beneficii intre care cel mai important un oarecare echilibru cu natura.

Eu n-am reusit sa intalnesc oameni inteligenti care sa se intrebe daca nu cumva productivitatea, n-ar trebui direct legata de salarii, sau daca exista cumva grade de aplicare.

Totusi sa ne gandim ce inseamna asta, intr-un mediu in care societatea ajunge sa acapareze proprietatea sau drepturi asupra tot. Fac o parenteza sa explic proprietatea, practic daca nu ai un teren, nu ai loc sub soare, daca nu ai bani, nu poti manca, nu te poti ingriji, nu poti procrea, ma refer intr-un cadru legal curent, nu haiducesc, si lista e usor de completat in continuare.

Asadar societatea nu ofera de facto decat posibilitati, nu si realitati si certitudini, si asta pentru ca s-a incercat alinierea productivitatii cu plata, adica nu ti se garanteaza realmente drepturile, ci daca vrei sa lupti pentru respectivele drepturi ele sunt acolo pentru tine, macar unele, macar in anumite parti ale lumii, asa ca daca nu vrei sa lupti pentru ele si vrei doar sa traiesti, probabil ca ai mai putine drepturi decat un melc, si nu spun ca ar trebui sa ai mai multe, dar chiar ai mai putine.

Chiar si cu alinierea asta exista inca un defect major, pentru ca productivitatea e masurata in timp, si plata tot in timp, dar in realitate cele doua perioade nu se suprapun. Iau un exemplu simplu – Van Gogh, e recunoscut de societatea actuala ca un mare pictor care a lasat in urma o valoare importanta (adica a avut productivitate mare), insa plata a fost mica, aproape inexistenta, tablourile fiind cumparate de fratele lui, practic chiar si in cazul in care accepti salbaticia din lema, ai disfunctionalitati.

Insa vreau sa revin, in mod filozofic evident, la perioada post-lema, cand prin intermediul controlului populatiei si resurselor, cei nascuti au drepturi de facto – loc sub soare si resurse sa se educe si un minim necesar, scos de sub umbrela proprietatii societatii, practic drepturi doar pentru ca existi, nu pentru ca existi in societate, iar daca individul doreste sa acceada la societate si beneficiile ei, evident mult mai mari decat cele de baza, atunci pentru ce produce primeste plata, care poate fi intr-adevar direct proportionala.

In ultima vreme am incercat sa inteleg evolutia umanitatii, si desi sunt destule voci care spun ca lucrurile nu merg in spre bine, argumentele sunt ca merg spre bine, insa poate viteza e diferita de asteptari, sau ignoranta ii orbeste. Totusi o observatie buna este ca evolutia umanitatii a fost preluata de evolutia societatii, motiv pentru care abuzurile asupra individului sunt considerate acceptabile, pentru binele societatii, dar logica asta n-ar fi acceptabila daca umanitatea n-ar fi doar societatea.

Inchei pe nota ca azi se sarbatoreste ziua nationala, moment in care ar trebui sa acceptam ca viata noastra nu e chiar atat de grea, si ca poate sa fie si mai grea inainte sa fie insuportabila, asadar putem fi fericiti prin comparatie si ca exista lucruri bune, si oameni care doresc evolutia.

Toti suntem egali la nastere, casa mea din Franta...

Recomandarea de film poate parea socanta, insa am ales-o pentru schimbarea de perspectiva, pentru ca o realitatea este perfect logica pana nu iti pui intrebari asupra sistemului de coordonate, pe care-l poti gasi gresit, asadar am ales The others, din 2001, pentru ca doua lumi au ratiuni logice, ambele insa ele pot fi eminamente opuse, asa ca sistemul de referinta trebuie cateodata resetat si construit de la zero.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii