Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 30, 2011

O mini vacanta – Cipru

Despre vacantele in Cipru poti afla multe de la multi, asa ca n-am sa spun ce am facut, pe unde am fost, doar am sa dau cateva impresii si cateva lucrurie care merita facute.

Ca impresie generala, este o Grecie mai ieftina si o Turcie mai scumpa, ca geografie e o tara cu mare si munte, tipic mediteraneana, ca bucatarie, iar nimic nou, le-ati mancat in Grecia si Turcia intr-o mare masura, ca oameni greci, putin serviabili si scrupulosi, si turci serviabili si calzi, ca muzica, in afara de ale lor (turcesti si grecesti), erau ale noastre (utz utz si manele), ca bautura, nimic nou, vizite culturale, situri feniciene, grecesti, romane, bizantine, arabe, templiere, venetiene, turcesti pe care probabil le-ati admirat intr-o forma mai intreaga si mai impunatoare in alta parte.

Deci daca cautati ceva nou, nu cred ca Ciprul are ceva foarte interesant de oferit in zona asta, desi astea sunt oricum acolo, intr-un spatiu destul de mic, si usor accesibil la maxim o zi departare de orice locatie, iar infrastructura este peste ok pentru o tara turistica, parcarile fiind de gasit la tot pasul, orientarea ne-am facut-o pe o harta gratis luata din aeroport, deci una peste alta foarte bine organizati, mai ales ca toate semnele erau traduse si in engleza, ca fosta colonie.

Insa altceva ce ar fi de experimentat in Cipru (din ce am facut noi)?

 • Merita sa inoti, sa inoti in apa cristalina, in jurul si peste recif, sa fii frustrat ca nu vezi nicio vietate, pana vezi atat de multe incat nu mai vezi apa, sa inoti la suprafata, sa inoti prin adancuri, sa urmaresti bancurile de pesti, sa te uiti si sa recuperezi obiecte pierdute, sa cauti plajele cu nisip, alb, negru sau auriu, sa faci ingerasi in apa, cauti pesterile de pe mal… deci in concluzie sa nu te duci acolo fara sa stii sa te joci in apa
 • Sa cutreieri tinuturile muntoase, cu vederi impresionante, fie ca sunt in masivul Troodos, fie in lantul Kyrenia, printre padurile realmente virgine de acolo, sa vezi printre ultimii cedri din marea Mediterana, sa te bucuri de aerul mai racoros
 • Sa mergi prin parcurile nationale, care sunt cel putin la fel de salbatice ca cele de la noi, insa chiar mai bine ingrijite, sa vezi cuiburile testoaselor si magarii salbatic
 • Cultural doar ca o expresie a multiculturalitatii sunt catedralele moschei, adica foste catedrale (una parca fiind copiata dupa cea de la Rheims) transformate in moschei, interesant de experimentat – una in Lefkosa (Nicosia turceasca) si una in Gazimagusa (Famagusta)
 • Probabil mai merita si locasurile de cult ortodoxe, multe bizantine in masivul Troodos, si cateva mai noi, intre care biserica din Larnaca care e realmente interesanta pentru o biserica ortodoxa (stim cu totii ca sunt neimpresionante in general)

Cam atat de spus despre Cipru.

Nu prea stiu filme cipriote, incat sa pot recomanda unul care chiar mi-a placut, asa ca voi recomanda unul american – The beach, sau Plaja din 2000, motivatia fiind evidenta.

mihai

 

Reclame

Responses

 1. Nu ar trebui sa generalizezi parerile tale ca fiind ale tuturor, pentru ca ar putea pare preconcepute. Din fericire NU cu totii „stim” cat de neimpresionante sunt lacasurile de cult ortodoxe. Din contra, sunt multi cei care le considera, in special pe cele vechi (dar nu numai) adevarate bijuterii arhitectonice si artistice, ce merita studiate dincolo de contextul lor religios (dar nu excluse din acesta). In marea lor majoritate departe de opulenta bisericilor catolice (in special cele gotice si baroce), bisericile ortodoxe (romanesti, sarbe, ca sa nu mai vorbesc de cele rusesti) impresioneaza tocmai prin discretia interiorizata, prin pictura cu accent pe metafizic si transcendental si prin imbinarea mostenirii folclorice cu maiestria unor mesteri scoliti. Daca bisericle manastirilor bucovinene ti se par un subiect mult prea discutat, „mainstream”, ar trebui sa le vezi pe cele raspandite in Oltenia si, chiar mai aproape, in Bucuresti. Ai putea ramane uimit, daca ai rabdare sa patrunzi dincolo de aspectul, uneori, modest. Despre ceea ce poti gasi in Kiev sau Moscova, nu are sens sa mai spun, acolo pasind deja in alta lume.

  • In general sunt neimpresionante, si cred ca exprimarea mea a fost de la bun inceput corecta. In general locasurile de cult au tendinta sa impresioneze, acel sentiment de inaltare, pe care in general religiile l-au atins cu arhitectura impunatoare si lumina, ambele tinzand sa lipseasca bisericilor ortodoxe cu putine exceptii, si spun ca cea din Larnaca chiar e o exceptie prin arhitectura. Desi cu lumina n-au reusit nici ei.
   Eu nu zic ca impresionant nu poate fi o cochilie de melc, dar in sensul inaltator, lucru pe care il simti din primele momente cand intri intr-o incapere, bisericile ortodoxe nu sunt, or fi altceva, dar asta clar nu sunt, din nou in general. Contraexemplu nu cred sa vina atat de la Moscova, Vladimir, Kiev sau Kazan, ci din mai degraba din Stambul, unde Aya Sofia, adica Sfanta Sofia, azi muzeu si fosta moschee, dar si fosta biserica ortodoxa chiar e inaltatoare, sau de la Salnic, unde un fost templu al lui Appolo ajuns mai tarziu biserica ortodoxa iar e intaltator, azi dupa ce a servit si ca moschee, este repus in functiune ca biserica.

 2. Neimpresionante ? In ce sens?
  Pai tocmai asta-i spilul, bisericile mici din Maramures, de exemplu, fara alte podoabe decat stergare albe la icoane(acolo unde sunt icoane), precum aripi de inger. O biserica mica, cu peretii afumati, cu un paraclis sarac, fara Usi Imparatesti, cu o singura icoana a Maicii Domnului ,mi -a spus mai mult decat Basilica San Pietro, cu penibilul ei baldachin ! In mod evident, nu trebuie sa fie inalt ca sa fie inaltator !
  Iti respect opiniile, draga Mihai.Cu afectiune,Zinca.

  • Neimpresionante in sensul in care impresionant nu se poate explica in cuvinte.
   Ma refer la faptul in care o cladire este inaltatoare prin felul in care te face sa te simti inauntru, intr-un fel irational, mistic, departe de a fi religios. Si asta nu contrazice in niciun fel semnificatia pe care o atribui unei anume icoane, pentru ca semnificatia e atribuita rational, ca cea pentru o cochilie de melc, chiar daca te bucuri de elementul impresionant, aflat deja in mecanica subconstienta – ca la un tablou, pe care azi il gasesti impresionant, insa cand avea 5 ani, era ca orice alt tablou, pe cand anumite cladiri inaltatoare, sunt inaltatoare chiar si la 5 ani, poate atunci chiar mai mult…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii