Publicat de: Mihai A. Pop | septembrie 26, 2011

De la stiinta la semnificatie

Citesc tot felul de carti stiintifice si din unele gasesc cate o esenta care ma imi deschide lumea intr-un alt fel.

Intr-una dintre cartile pe care le-am rasfoit de curand am scos urmatoarele propozitii de valoare cu referinta la schimbarea valorilor societatii in evoluatia viitoare:

  1. Dinspre functional spre functional si design.
  2. Dinspre argumentatie spre argumentatie si poveste.
  3. Dinspre simplificare spre amplificare.
  4. Dinspre logica spre logica si empatie.
  5. Dinspre seriozitate spre seriozitate si joaca.
  6. Dinspre acumulare spre acumulare cu semnificatie.

Dar ce inseamna astea? pai inseamna ca evolutia viitoare a societatii va avea ca baza de plecare toate aceste concepte, multe dintre ele masiniste, venind dinspre intelegerea stiintifica a lumii, si ca diferentierea la nivelul societatii nu se va face prin IQ cat prin EQ, nu prin cat de functional e un lucru, ci prin cat de functional si are si un design placut, nu doar prin capacitatea de a argumenta ci si prin capacitatea de umple lacunele logice prin poveste, nu doar prin concentrare si simplificare, cat si prin capacitatea de a vedea padurea de copaci, nu doar prin logica rece, cat si prin empatie umana, nu doar prin abordarea riguroasa cat si prin abordarea fuzzy si joaca, toate ducand nu doar la acumulare, ci la o acumulare cu semnificatie.

Cu ce ar trebui sa ramanem de aici este ca exista un mediu care se schimba dinspre stiinta catre arta, si ca stiinta va fi lasata mai mult in aria roboticii/inteligentei artificiale. Si cu faptul ca semnificatia devine mai importanta ca materialitatea, si sa faci lucrurile cu suflet va avea mai mult pret decat capitalul utilizat.

Si ca o continuare a luptei mele nu non-stiintele, vad in foarte multe carti incercari disperate de a transforma orice tip de cunoastere intr-o stiinta, de a aplica logica in fiece cunoastere, si de incerca sa sa le includa in modele predefinite, pe cat se poate de matematice. Sfatul meu – nu va apropiati de carti care anunta stiinta unor nestiinte! Ma astept ca realitatea viitoare sa transforme o parte din aceste materii sa fie popularizate ca grupari de cunoastere nestiintifice.

Am ales ca recomandarea de film sa fie pentru semnificatia pe care o descoperim din ce in ce mai mult in viata noastra, asa ca am ales un film dupa o poveste adevarata, si nu o figura istorica, ci aproape un om oarecare – L’homme qui plantait des arbres, din 1988, si care reprezinta, asa cum spune si numele, un om ce planteaza copaci. Incredibil, unul dintre acele omagii pe care doar omul le poate aduce naturii, de nepretuit.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii