Publicat de: Mihai A. Pop | Septembrie 22, 2011

Tigara arde la ambele capete

Stiu ca nu va imaginati asta cand va ganditi la o tigara, dar asta se intampla pentru ca nu va ganditi de la bun inceput la o tigara.

Ceea ce in mod comun se intelege prin tigara este de fapt o tigareta, practic o mini tigara, iar tigara este cea in mod comun se numeste trabuc – ciudata schimbare.

Faptul ca o tigara arde la ambele capete, asta nu inseamna ca se poate fuma la ambele, practic se taie capatul mustiucului cu o foarfeca speciala si se aprinde celalalt capat.

Dar nu de asta suntem aici.

Vreau sa aduc in atentie un fapt putin inteles, mult practicat si daunator, si nu fumatul, ci situatia in care se afla statul din cauza fumatului.

Este evident pana si pentru fumatorii de azi ca fumatul curent si pasiv dauneaza, provoaca boli nenumarate, creeaza discomfort intre prieteni, da dependenta, te face sa puti si pe tine si pe ceilalti, si lucrurile de langa tine, si masina, si casa, te costa zilnic cateodata mai mult decat mancarea, si prin tratarea bolilor pe care le faciliteaza mai mult decat decat toata alimentatia.

Si cum este evident pentru fiecare dintre noi, totusi inca unii dintre noi decid sa isi continue o dependenta, insa intervine statul, ca un garant al societatii, si incearca prin felurite modalitati sa faca fumatul cat mai complicat, prin campanii de educatie, campanii de publicitate, timbrare, atentionare pe pachet, limitarea spatiilor de publicitate, limitarea zonelor de expunere, limitarea vanzarilor catre minori, limitarea fumatului in localuri, limitarea fumatului in institutiile publice, interzicerea fumatului in orice mijloc de transport public etc.  Scopul final este asadar reducerea fumatului.

Acum sa dam foc la celalalt capat, cel care n-ar trebui sa ia foc pentru ca iti sta in gura.

Cum explicati faptul ca accizele la tutun sunt cele mai mari accize pentru produsele de consum? Explicatia este simpla, avand in vedere puterea de cumparare locala costul unui pachet de tigari pentru o persoana dependenta sau o persoana care cauta afluenta sociala data de fumat poate creste de la pretul real de circa 50 de centi de dolar pana la 4 dolari cat e la noi, sau 7-8-10 cat e pretul in Europa mai dezvoltata.

Si cum sumele platite ca accize sunt colectate de stat, si platite cu rigurozitate de firmele producatoare, si ajung la niste valori incredibil de mari, tocmai am aprins si celalalt capat – un conflict de interese.

Pe de o parte statul vrea ca pe termen lung cetatenii sa traiasca mult, sa produca, si sa fie fericiti ca sa nu schimbe clasa politica, pe de alta pe termen scurt are nevoie de banii din accize sa-si rezolve problemele curente, fie ele nationale, fie personale, si opteaza sa-i omoare usor.

Cum poate statul [nu neaparat roman] sa ajute la reducerea fumatului cand interesul pe termen scurt este ca accizele sa ramana? Raspuns – Nu poate, si producatorii de tigari stiu asta si exploateaza acciza ca un beneficiu pe care-l aduce statului, practic dand statului dependenta de acciza, in timp ce pe cea de nicotina o da individului.

Un fum adevarat, din natura

M-am gandit un pic la recomandarea de film pentru subiectul asta, pentru ca desi conflictele de interese sunt cel mai bine vazute in filmele de curte sau in westernuri, insa cam ambele tipuri sunt viciate de fumat prin mici cadre de fundal in care membrii fac product placement, motiv pentru care le-am scos din tinta. Am ales un Kurosawa, nu pentru conflict, cat pentru punctele de vedere diferite manufacturate din trunchierea aceleiasi realitatii – Rashomon, din 1950. Un pic de rabdare rasplateste printr-o perla neagra.

mihai

Anunțuri

Responses

  1. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii