Publicat de: Mihai A. Pop | Septembrie 19, 2011

Cu stiinta la umbra

Sunt curios din fire si pun tot felul de intrebari, care mai de care mai ciudate, si care nu iarta catusi de putin raspunsurile cliseistice.

In articole trecute ma intrebam cum tot felul de lucruri aparent explicate de stiinta se intampla realmente, gen cum functioneaza curentul electric… stiu ca sunt o multitudine de explicatii, care mai de care mai complete, insa tot nu cred ca poate cineva explica electricitatea in totalitatea ei, ci doar in fragmentele in care functioneaza, deci dependent de conditii pozitive.

Acum traiesc cu o alta dilema, de data asta mult mai simpla, dar la fel de mult supusa unor simplificari stiintifice barbare.

Cum se formeaza norii?

Povestea cu care mergem acum este ca norii se formeaza prin condens de apa pe particule de praf atmosferic. Sapand mai mult afli ca e nevoie de amoniac si acid sulfuric pentru condens… si de aici ideea cu ploile prea acide, dar practic de asta e nevoie tot timpul. Dar totusi nu se formeaza mai multi nori in zonele poluate cu praf si nici in cele cu amoniac sau acid sulfuric… hmm.

Practic apa si praf si amonic am si eu in baie, iar acid sulfuric se formeaza cand tai ceapa pe pelicula de apa (te ustura ochii), insa nori de bucatarie sau baie n-am vazut. Trecand peste ipostaza asta, intrebarea ramane valida.

Apoi incep intrebarile dar cum se face ca apa pulverizata sau chiar gheata pluteste linistit… sau ce influenta au radiatiile solare, sau cum se face ca norii nu se formeaza mai mult deasupra oceanelor – unde exista apa din plin, decat deasupra siberiei…

Am putea sa concluzionam ca inca nu prea stim ce sunt norii – de la asocieri macromoleculare care stocheaza energie electrica ce se poate degaja catra pamant sau chiar in mai putin intalnitele fulgere lenticulare… care nu se descarca in sol, pana la foarte multele tipuri de nori, care trebuie sa survina din conditii diferite, avand in vedere ca apar in aceeasi geografie.

Per total, inca invatam despre natura din jurul nostru, si chiar daca intelegem superficial ceva, pana nu-ti testezi intuitia, mi-e greu sa cred ca instinctele noastre sunt chiar cele mai bune… si asta de la nivelul banal la care ar trebui sa stim ce sunt norii.

Praf din plin, apa lipsa insa destui nori

Si daca va plac intrebarile, dar puteti trai cu ele si daca nu au raspuns va recomand un film plin de intrebari, stilistic extraordinar, o piesa de arta moderna si imposibil de inteles in totalitate, dar si imposibil sa nu il gasesti organic – Sayat Nova, din 1968, un film Georgian, care e poezie video. Si ce poezie!

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii