Publicat de: Mihai A. Pop | august 25, 2011

Be evil

Si cum nu se putea sa nu ma scoata din sarite cum plecarea lui Steve Jobs de la Apple a trecut azi peste orice alta stire, de la Libia, Merkel, criza mondiala, Roubini si aurul, seceta est africana … orice. A urmat sa citesc articole elegiace la adresa tipului, care desi fara sa fiu prea atras de lumea marilor caractere, trebuie sa recunosc ca e un mare caracter, totusi nu a disparut printr-un accident, ci din propria dorinta.

Incerc sa inteleg ce a dat el umanitatii americane incat sa fie mediatizat atat de mult si sa fie impins in fata reflectorului.

Are doua lucruri pe care fiecare telenovelist le stie ca stau la baza crearii de caractere puternice, are succes datorat fortelor proprii si are drama. Cand spun succes, a inventat Apple, si a fost concediat, ca mai tarziu sa creeze Pixar si Next, ultima firma fiind recumparata de Apple, pe care l-a reinventat catre un orizont de succes monumental. Iar cand spun drama, este un orfan, n-a terminat facultatea, a inceput intr-un garaj, a ajuns pe o culme de unde a fost concediat, a facut un cancer la pancreas pe care il controleaza de 7 ani (in condititiile 95%+ din cei care fac asa ceva mor inainte de 5 ani de la descoperire).

Dar acum inchid televizorul, am sters telenovela. Ce ramane?

Ramane o companie imensa, din punctul de vedere a lumii tehnicii, al actionarilor, care s-a ridicat pe o filozofie care n-are cum sa fie de succes, demonstrata de nenumarate ori ca fiind gresita si anume ermeticitate si netransparenta. Companie asa cum e ea a dat produse dupa produse de mare succes de marketing, pentru ca a imbinat tehnologie perisabila cu un pic de arta, dar care si-a ales diferentiatorul suprem in tehnologie inovatoare de varf, cu care a reusit in ultimii 6-7 ani sa aduca nenumarate succese, dar care la primul insucces va fi penalizata pentru ca intregul sistem nu e infailibil si deci diferentiatorul nu exista.

Despre netranparenta si ermeticitate intr-un sistem, cred ca putem usor compara cu Microsoft (o alta companie de ex-succes), dar si cu Iran sau Coreea de Nord… motiv pentru care nu vad decat un viitor sumbru, pentru ca inovatia nu are cum sa fie complet captiva intr-un loc.

Peste toate asta ca o contra-motto a celor de la Google care spune Don’t be evil, Apple a incercat prin orice mijloace sa faca exact asta, practic optand prin a face banii mari de la clientii mici, pe care sa-i controlezi si conditionezi in a-ti utiliza produsele intr-un anumit fel, si in a-i restrictiona sa le foloseasca intr-un mod individual.

Asadar tragand linie la ce filozofie pot extrage din viata lui Steve Jobs, cred ca trebuie invatat ca de cate ori cazi te poti ridica, insa in ce a dat lumii, mi-as alege bine cuvintele, pentru ca se pot intoarce impotriva mea.

Recomandarea de film pentru alegeri in viata si dupa, cred se cuvine sa mearga catre un western, si aleg unul cu o greutate imensa, ce vorbeste de alegeri usor de facut in ceea ce priveste viata altora, alegeri facute de multime, alegeri care par fi a fi corecte, dar pe care regretul le poarta in istorie  – The Ox-bow incident, din 1943.

mihai

Reclame

Responses

  1. Ce a dat lumii?
    Pai a dat spirit de invingator, puterea de a fi Leader!
    Eu personal cred ca a reusit sa insufle mult optimism in companie si mai ales in public. Tentatia mea de a cumpara un Apple fost mereu doar pentru ca am auzit multa lume vorbind dar in rest nimic. Asa ca trendul asta poate fi curmat si de publicitatea negativa care ii face pe oameni sa se gandeasca de 2 ori inainte de a plati banii pe un produs.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii