Publicat de: Mihai A. Pop | august 20, 2011

Miticii si mititeii

Ca aproape in orice tara care are mai mult de cativa kilometri patrati, exista tot felul de invective care se impart intre membrii comunitatii cu privire la cei cu radacini dintr-o zona ce se considera opusa.

Asadar pentru tot felul de motive, care mai de care mai primitive si in Romania avem astfel de categorisiri, care de care mai spumoase, dar care ne spun destule despre pe unde se afla mentalitatile categoriei de jos.

Am sa fac o evidenta rece si dureroasa a acelor prejudecati negative cu care ne confruntam in satul numit Romania:

  • Incep din Bucuresti, ca de unde altundeva as putea. Bucurestenii, nu sunt omogeni, unii sunt din sud, sau est, si e rau, altii sunt din nord sau centru si asta e bine, aia din vest… mai putin bine, dar nici chiar rau. Dar nu despre asta e vorba, cand bucurestenii adevarati privesc ceilalti romani, ei sunt de la tara, sau provinciali.
  • Din Dobrogea catre toti ceilalti, toti sunt ingraditi, care vin in vizita nu au deschidere, si nu inteleg spiritul marinaresc, cu duritatea marinareasca, dar si cu spiritul de negot.
  • Din Moldova, muntenii sunt ragateni, pentru ca ei vin din regat, vorbesc repede, sunt „mai bronzati”, oltenii sunt tiganosi, murdari si necinstiti, ardelenii sunt incetishori, greu de facut ceva cu ei si incuiati, iar banatenii sunt ingamfati.
  • Din Ardeal si Banat, oltenii, muntenii si dobrogenii sunt mitici, neciopliti, dezordonati si necinstiti, iar moldovenii (dar fara bucovineni) sunt oameni suciti si fara cuvant. Intre banateni si ardeleni exista o rivalitate si toti sunt fruncea.
  • Din Oltenia, moldovenii sunt vazuti ca tarani tari de cap, pe cand muntenii sunt vazuti ca Bucuresteni, oameni cu nasul pe sus ce si-au uitat originile, ardelenii sunt chibzuiti dar si molai.
  • Din Secuime, toti sunt invadatori intr-un fel sau altul, dar cei mai rai sunt ardelenii ca ei si tin cu mana pe coasa sa aibe dreptate.

Acestea fiind zise, cred ca toate astea trebuie lasate la o parte, pentru ca nu cred ca folosesc la nimic, si fiecare dintre noi are o radacina culturala de undeva, si vorbeste o limba, sau o anumita limba intr-un anumit fel, insa sunt increzator ca toleranta si schimbarea continuua a societatii este singura cale de progres.

Pentru subiectul tolerantei si integrarii culturale, deci nu o intelegere mai buna a culturilor si nici o unificare, cred ca filme bune sunt de gasit cam de peste tot, in special din cinematograful american, francez sau indian, insa va propun ceva care doar tangential vorbeste despre toleranta, cat vorbeste despre integrare in acelasi timp in care vorbeste despre multiculturalitate,  Gegen die Wand, din 2004, al celui mai mare regizor german al momentului – un turc, care pune in poveste ce stie mai bine, Germania si Turcia.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii