Publicat de: Mihai A. Pop | iulie 27, 2011

Vecinul enervant si plata creditelor

Imaginati-va ca aveti un vecin enervant, care prin ceea ce face si rau si bine nu face decat sa atraga atentia, si ca nu produce doar lucruri negative, de pilda e destul de puternic cat sa mai certe alti vecini cand sonorul e prea tare, sau chiar iti mai educa copii cu ceva scoala ce are el, sau chiar imparte justitie, care chiar daca e cam stramba dupa capul lui, nu e chiar nedreapta.

Acum imaginati-va ca v-a prins printr-o smecherie intr-o schema prin care casa lui si-a cumparat-o cu o ipoteca pe numele tau, si ca atare fapt tu platesti la ea. In fiecare luna ipoteca vine si tu platesti, ba el mai da si petreceri, si mai intrece limitele pe care si le impune, si are timp sa isi petreaca vacantele intr-un mod interesant, ba isi cumpara si haine scumpe, si masini scumpe, si isi ia tot felul de servitori carora nu le prea vedeti rostul de multe ori, si toate astea pe niste carduri de credit pe care tot printr-o smecherie le-a pus pe numele tau.

Si da cu timpul ipoteca ramane constanta, insa cum smecheria se poate perpetua, si orice ai face parca n-ai vrea sa-ti atragi favorurile bancilor pe capul tau, vecinul tau isi ia alte carti de credit pe care le goleste ca sa-si cumpere alte lucruri, mai noi si mai multe, si apoi alte credite cu care sa acopere dobanzile, si cu care sa mai plateasca cine stie ce alte cheltuieli are, ba chiar acopera niste cheltuieli la firme pe care pana si tu stii ca ar trebui inchise sau restructurate, sau mai da bani in stanga si dreapta vre-unor smecheri cu care se afla in cardasie. Si asta tot timpul pe banii tai, ca el nu produce nimic.

Mda, doar ca in viata reala vecinul enervant este statul, care la orice ora poate lua un credit pe capul tau, al copiilor tai, si ai altor sclavi de buletin, ca trebuie sa recunoastem ca suntem legati de glie prin cetatenie, un fel de nouveau iobag. Bani pe care ii foloseste pentru o gramada de lucruri de care nu da socoteala, iar cele cateva externalitati pozitive pe care le da, ti le arunca in fata cu fiecare ocazie, chiar daca sunt doar jumatati de masura – securitatea, educatia, justitia, infrastructura.

Si pentru ca la fel se comporta statul si la noi, dar si oriunde altundeva unde exista, cred ca o revolutie va urma, pentru ca nu pot sa vad cum in filozofia si asteptarile moderne putem cu totii accepta sa fim prizonierii unor state, chiar si a acelor state ce au dau externalitati pozitive mult superioare mediei.

Recunosc ca nu vad inca alternativa, dar daca o voi vedea, am s-o semnalez.

Filmul care s-ar potrivi destul de bine in imaginea articolului cred ca este Brazil, din 1985.

mihai

PS Daca bogat inseamna cu cat ai nevoie de mai putin, practic cele mai bogate tari au cei mai saraci cetateni, pentru ca implicit au nevoie de cel mare suma ca sa scape doar de datoria pe care statul a pus-o pe capul lor.

PS2 Articolul este inspirat de un articol in limba engleza, pe care nu-l mai gasesc.

Reclame

Responses

  1. Si eu astept o revolutie, da’ nu cred s-o mai apuc…
    PS.A, vazut ieri un film de recomandat (na, fac si eu recomandari !), „12” de N.Mihalkov (2007). Cam tezist, si despre responsabilitatea personala…mi-a placut (eu fiind rusofila !).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii