Publicat de: Mihai A. Pop | Iulie 25, 2011

Intre deaSupraoameni – care religie e mai buna?

Nu am fost langa niste medii de comunicare decente in ultima perioada, adica in weekendul trecut, fiind departe de televizor, internet, email, ba chiar si fara semnal pentru telefonul mobil.

A durat pana duminica la pranz sa aflu cate ceva despre recentele evenimente din Norvegia, o tara din care nu transpar prea multe stiri, ci doar bunastare, bun simt, practic o relaxare a istoriei.

Am fost socat sa aflu despre individ tot felul de chestii, banuiesc cam in aceiasi masura ca si serviciul local de securitate, motiv pentru care m-am revoltat la ignoranta culturala pe care o propagam, si cu care ne spalam creierele voluntar, sau involuntar o impunem celor din jur.

Asadar din zona subiectelor tabu, vin cu un subiect preferat mie – religia. In contextul subiectului cu dezaxatul, care religie e mai buna?

Nici nu vreau sa insist cate religii sunt pe lume, dar am sa disting intre cateva mari linii, cele politeiste – intre care hinduismul e de departe cea mai mare, monoteismul intre care islamo-iudeo-crestinii sunt cei mai mari, si ateismul – intre care budismul e cel mai mare.

Nu stiu destule despre religiile astea, si nimeni nu va sti niciodata, si a sti totul despre ele e similar cu a sti nu 80 de variante de Toma Alimos, ci x miliarde, unde x tinde spre 7, pentru ca practic cam orice religie are versiuni si versiuni, cu obiceiuri generale, si altele personale, cu o parte din conceptele participantilor topite in mistica conceptelor, dar care intr-un final se reduce la o varianta personala, a individului.

Vad tot felul de oameni care impart lumea, in doua, adica eu/noi si ceilalti, ca in gluma care spune ca lumea se imparte intre cei ce impart lumea in doua si ceilalti. In cazul nebului, avem crestinii albi, blonzi si frustrati in copilarie, impotriva celorlalti, dar in principiu, a musulmanilor. Evident nu a ajuns la judecata relativ primara din crestinism ca dumnezeu e unul, practic si pentru crestini (el) si pentru musulmani e acelasi, dar ingrijorator, n-a ajuns nici pe wikipedia, care explica cu relativ lux de amanunte pentru cititul la o tigara cum ca islamismul, crestinismul si iudaismul sunt religii inrudite, cu acelasi dumnezeu si cu tot felul de alta parti ale povestilor comune.

Dar sa aplicam o analiza stiintifica prin care sa alegem religia cea mai buna, sau sa zic cea mai putin proasta?

  1. Dorinta de echilibru la nivelul individului – toate au tendinta sa ceara ceva individului, si ca o recompensa sa ofere ceva, insa daca ar trebui sa alegem religiile care te ajuta sa te recompensezi atunci mergem mai bine cu religii orientale – taoism, confucianism, budism, hinduism, zoroastrianism, jainism, sikh – fie ele ateiste sau politeiste, e evident ca religiile abrahamice (islamism, iudaism, crestininism, bahai, samaritanism, rastafarianism etc.) merg pe o vinovatie a individului prin faptul ca are niste greseli de rascumparat, dar care nu prea pot fi rascumparate.
  2. Dorinta de echilibru la nivelul comunitatii – cu cateva exceptii majoritatea sunt bune, pentru ca scopul religiei e exact asta, intre cele care cautau altceva, cred ca doar anarhismul merita mentionat.
  3. Dorinta de echilibru la nivelul societatii in afara comunitatii – din pacate religia n-a prea fost buna la asa ceva, insa trebuie mentionate in special hinduismul si budismul pentru dorinta lor de a nu invada, supune, omori, converti pe nimeni, practic uimitor pentru niste religii care au cativa adepti, insa care exact din motivul asta nu s-au prea impus.
  4. Dorinta de echilibru la nivelul biosferei/universului – cred ca singura categorie la care raspunsul, de altfel si el mancat de prejudecati, a venit simplu, in afara de budism, toate celelalte mari religii sunt fie contrare naturii, fie, in cel mai bun caz, ignorante.
  5. Descentralizarea puterii din mana unor oameni ce se pot erija in voci ale comunitatii (cu sau fara veleitati divine) – din pacate si aici e foarte complicat sa gasesti vreo religie buna, practic toate incercand sa aibe preoti, sfinti, samani, druzi, brahmani si alti egocentristi care sa devina pe termen nedefinit de la bun inceput factori comuni ai comunitatii, nu prin realizari, ci prin reprezentare. N-am gasit nimic notabil pozitiv, pana si capitalismul are un preot in bancher.
  6. Impulsionearea progresului cultural – greu de admis, insa macar istoriceste vorbind religia e un depozitar de cultura, si fiece noua religie se propaga prin evolutia culturala pe care o aduce, a se vedea facebook azi. Din trecut probabil religiile care au impulsionat cultura fenomenal ar trebui sa noteze hinduismul in perioada precrestina si crestina timpurie, islamismul post nastere, si crestinismul post schisma si prin puseele protestantiste, dar cum placerea cauzarii de durere nu poate egala neplacerea suportarii de durere, multe dintre religiile acestea chiar si cand au construit, au sters in prealabil cultura.
  7. Conectare cu realitatea imediata – aici se descalifica cam toate (poate doar eckankar sa se califice), dar sunt unele care sunt ceva mai amuzant adaptabile, probabil de notat aici scientologii, care merg pe o versiune ulterioara lui Harry Potter pentru poveste, sau sectele noi ale religiilor bazate pe guru, de unde mai poti procura organizat droguri, favoruri sexuale, dar si arme – ma gandesc la secta aum, sau, la extrema opusa, ramurile ortodoxe ale crestinismului, gen amish, care iti amintesc ca fondarea crestinismului nu e chiar atat de indepartata, si o poti testa intr-un weekend prelungit intr-o comunitate.

Acestea fiind zise mi-e greu sa raspund la intrebare intr-un mod logic, insa din pacate multi dintre noi nu apuca niciodata sa-si dea raspuns la intrebare nici in mod ilogic, fiind aruncati sub umbrela unei anumite religii din frageda copilarie.

Pareri?

Ca recomandare de film pentru subiect, cred ca The man from Earth, din 2007, aduce o lumina proaspata la un buget redus.

mihai

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii