Publicat de: Mihai A. Pop | iulie 4, 2011

Bacalaureat, 2 centi

Caut sa ma indepartez cat mai mult de conceptia omului industrializat, pregatit roboticeste sa faca ceva, si sa nu faca altceva, si in conceptia asta intra si o anumita doza de indiferenta la stirile zilei, e important sa fii la curent cu directiile principale, insa nu cu zgomotul din grafic (pentru statisticieni noise).

In aceasta ultima categorie de noise, am inclus si valul de reportaje pe seama bacalaureatului de anul acesta. Si cum niste statistici au ruinat viata unor oameni, iar de aici o inferenta cauza-efect, cum ca elevii nu sunt apti pentru ca profesorii nu sunt buni, sau sistemul educational este suboptim, sau ca „spaga domneste”, sau cate si mai cate altele, pe aceeasi linie, insa toate cu substratul – Copii sunt prosti, si nu sunt asa de la natura, ci sistemul intr-un fel nu i-a pregatit.

Acum sa revenim la omul industrializat, de ce ne agitam atat de mult cand copilul nostru special, care chiar de-a dreptul este unic in lume, nu reuseste sa performeze la un test standard? Inteleg ca daca acest test standard ar fi numitorul comun al apartenentei in societate, si eu m-as ingrijora, insa nu e, la acest test te intreaba o multitudine de lucruri pe care niciodata dupa acest test nu ai nevoie in viata, decat daca decide individul – si aceasta decizei se vede prin dorinta de o facultate sau asemenea.

Doar ca realitatea este ca larga majoritate a absolventilor de bacalaureat nu revin la marea majoritatea a conceptelor invatate, si oricum testate in liceu, niciodata.

Asadar dilema este, nu de ce nu trec copii nostri examenul de bacalaureat, ci de ce ne asteptam ca relevanta acestui examen sa fie atat de mare? Si abia acum ajungem la substanta problemei, pentru ca acest examen verifica cam tot ce a invatat intr-un mod structurat un copil normal, fapt care pentru mine este inspaimantator.

In traducere libera, pentru o larga majoritate a copiilor intre 14 si 18 ani, materia de liceu este singura materie asimilata intr-un mod structurat, iar cea asimilata nestructurat are mai mult de-a face cu Televizorul (cu T mare ca e zeul sufrageriei) decat cu orice studiu de aprofundare.

Speranta mea pentru invatamant de calitate este inca pentru un invatamant mai destructurat, mai degraba bazat pe ambitia individului, si care sa poata pune formal niste baze intr-un mod organizat, dar care sa poata aprofunda prin propria lui capacitate, si sa fie testat nu numai la informatia de baza, ci si la nivelele superioare atinse prin efortul personal, autodidact.

Visez la un sistem de invatamant in care indivizii sa fie departajati de testele pe care le iau, si nu de punctajul de la un test sau altul. Visez.

Recomandarile de film pentru subiectul asta sunt Entre les murs, din 2008 si A beautiful mind, din 2001

mihai

Reclame

Responses

 1. imi place noua tendinta cu recomandari de filme – pe subiect 🙂

  • E unul din lucrurile care-mi face mare placere

 2. Eu nu inteleg de ce se crede ca daca acum promovabilitatea a fost de sub 50% insemna ca nu s-a copiat… nu de alta dar stiu de contraexemple, motiv pentru care inca nu cred ca asta e imaginea corecta a testului.

 3. hm, zici sa nu fie un test standardizat pentru toata lumea, ci 100 de teste din care fiecare sa-si aleaga ce sa dea – pictura, cantat, matematica, informatica, romana, etc.?

  pe de alta parte – in mod normal Bac-ul ar trebui sa permita oricui – oricat de anti-talent ar avea la mate d.ex., sa ia un 5-6 acolo, stiam ca subiectele sunt facute de asa natura.

  • Punctul nu era sa fie teste pentru orice materie, ba chiar sa fie si asta, dar sa fie la diferite nivele, adica sa poti da aritmetica de piata – daca doar atata poti, si usor usor in siruri pana la analiza, trigonometrie, si mai stiu eu ce se invata la universitate, astfel incat faptul ca ai luat un anumit test sa te certifice, nu cat ai luat la el.
   Pentru ca bacalaureatul actual e o aglomeratie prea mare de materie, si practic te poti concentra in locurile gresite si sa uiti sa le faci pe alea de nota 5, presupunand ca pe alea le stii.

 4. […] Am mai avut un articol pe tema asta acum 1 an, atunci aveam 2 centi, dar i-am dat acolo. Poate e cineva care conteaza, si care ar trebui sa vada filmele respective, si n-a reusit. Sunt inca pe blog. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii