Publicat de: Mihai A. Pop | iunie 12, 2011

Ce regiunea mea .ro

Ca si la jocul de carti la inceputul jocului se taie cartile inainte sa se faca prima impartire.

Orice trisor stie bine ca asta e ultimul pas din sarada, inainte sa inceapa efectiv jocul. Asa ca la un orice astfel de joc de poker, trebuie sa ai inspiratia sa ii ajuti pe ceilalti sa stie ce sa joace…

Asadar inainte de prea frumoasele alegeri de anul viitor se incearca o ultima taiere a cartilor. Am zis taiere a cartilor, scuze, vorbeam de tara, deci se taie tara.

S-au inventat niste tari colorate, pentru care o sa gasim imparati colorati, si capitale colorate.

Si povestea incepe sa se imputa de la capat, adica de la peste, pardon de la mare, cand regiunea numita Moldova de Sud, isi are capitala la Constanta, si de ce nu, istoric vorbind are o logica, de altfel cam aceeasi logica in care aduna Vrancea, Buzaul, Braila, Galatiul, Tulcea si Constanta la un loc, aceea de turma fertila, fara taur care sa o …

Mai avem povesti, cum ca Banatu (alta asemenea regiune) care e fruncea, include Timis si Arad, si Caras, si Severin, dar si Hunedoara sau Petrosaniul, adica nu numa’ fruncea, dar si capatul celalalt. Cred ca mai marii ganditori au stat incordati pentru lovitura asta, ca altfel mi-e frica ca le-ar fi scapat o asa lovitura maiastra.

Dar sa continuam, in regiunea Centru… doar nu era sa-i zica Transilvania, ca si noi ca si Australia, sau preieriile din America, am colonizat de curand aceste pamanturi, si le-am dat denumiri usor de retinut, gen Stanga, Dreapta, Centru, Mars’d’aici. Dar nu despre asta era vorba, in aceasta prea frumoasa regiune, au gasit ca tinutul secuiesc, care fie vorba intre noi e chiar mai bine delimitat in mintea poporului decat Muntenia, sa fie prea frumos el contopit, cu Alba-Iulia, si cu Brasov, si Sibiu, ba chiar si Mures, insa fara Maramures, ca ce treaba ar avea?

Si ca tot am ajuns la Maramures, suntem in regiunea Crisana, adica cum sa-i spuna altfel decat Crisana, daca include Maramuresu’, Nasaudul si Bihoru’ si are capitala la Cluj? Am impresia ca aici Suceava mai lipsea sa fie un mix bun…

Despre Moldova de Nord, nimic de zis, ca daca tot e in Centrul Moldovei istorice, asa ca mai bine sa-i spuna Moldova de Nord, ca cei din Moldova (de peste hotare) sa se simta din Moldova de dupa Nord.

Insa sa nu uitam de Muntenia, Muntenia care a reusit macar Prahova, Dambovita si Argesul sa adune, insa desi tot de la munte, Buzaul, tusti a fugit in Moldova de Sud cu capitala la Constanta, insa a primit si aproape tot Baraganul, pana pe undeva prin camp spre Braila, cand hop se vedea un gard catre aceeasi Moldova de Sud. Apropos capitala Munteniei cum nu avea cum sa fie la Bucuresti, e la Valenii de Munte. Glumesc, insa nu e departe, au dus-o la Ploiesti. Probabil la Pitesti n-o gaseasi.

Oltenia au nimerit-o, poate chiar mai bine decat Bucurestiul…

Ce mi-as dori eu sa ajunga pentru imparatul noastru capitala la Jilava.

Alte cateva observatii despre capitalele acestor viitoare regiuni europene. Doua n-au aeroport – Ploiesti si Brasov, doua au acces la autostrada – Bucuresti si Cluj… autostrada ce nu le va lega nici in 5 ani (si vorbesc aici de planuri, nu vorbesc de asteptari reale). Ca o curiozitate, cand sa ma astept sa avem o autostrada intre capitala Moldovei de Sud, si capitala republicii Moldova – Constanta-Chisinau? nu raspudeti ca rezervele de petrol, respectiv asfalt se vor termina in 80 de ani oricum.

mihai

PS. Pentru detalii stiintifico-fantastice mergeti pe hotnews, click aici.

PS2. Circula un zvon pe vremea lu’ raposatu’ ca vroia sa mute capitala la Targoviste, reorganizarea asta prin deck-ul de carti suna cam din aceasi carte – Jokerul.

Reclame

Responses

  1. Cu tot tragicul situatiei, am ras cu lacrimi. Ooooooof, unde esti tu Tepes Doamne?!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii