Publicat de: Mihai A. Pop | Mai 19, 2011

3 copii nascuti in aceeasi zi

La intrebarea nevinovata – Cum se cheama cand ai 3 copii nascuti in aceasi zi?, am primit raspunsul tehnic – Tripleti, iar daca as fi schimbat in loc de 3, si pus 2 copii, probabil raspunsul ar fi fost Gemeni.

Dar ca orice problema de logica, exista mai multe raspunsuri.

De pilda trebuie inteles daca acei copii sunt toti ai cuiva, sau sunt asa alesi aleator pe baza faptului ca sunt nascuti in aceeasi zi.

Dar sa stabilim ca toti poarta macar o parte din aceeasi incarcatura genetica… si totusi raspunsul poate sa nu fie tripleti/gemeni. Cum?

***

Asa cum realitatea bate filmul, exista barbati pe lumea asta care au avut doi-trei copii, nascuti in aceeasi zi, fara ca ei sa fie tripleti sau gemeni. Evident asta ne duce pe toti cu gandul la legendele lui Ilie Nastase, Ion Tiriac, sau mai recentii mondeni Dominique Strauss-Kahn sau Arnold Schwarzenegger.

Mai raman niste probleme de marcat cum ar fi capacitatea barbatului in speta de a tine un management atat de bun al timpului, dar si puterea lui de convingere, prin care sa se impuna in atatea cazuri.

Asa ca cele mai numeroase familii probabil sunt legate de vre-un tata preumblator si cu intrare…

Si acum cateva statistici cu iz de poveste:

  • Cea mai buna recolta a unui cuplu – 69 de copii, dar cum vine din timpuri putin documentate trebuie luata cu un dram de sare, desi pare destul de plauzibila, date aici.
  • Daca ajungem in tipurile moderne o gasim pe Leontina Albina, nume predestinat, din San Antonio, Chile, care spune ca ar fi avut 64 de copii, insa doar 55 documentati… nu ca asta ar fi un numar prea mic, date aici.
  • Dar atat despre femei sa ajungem la barbati, doar ca aici datele sunt mai putine, pentru ca nu prea cauta sa se laude prea mult cu ispravile lor. Totusi sunt cativa care au reusit sa tina pasul cu numaratoarea, si au si facut publica numaratoarea. Moulay Ismaïl Ibn Sharif, unul dintre urmasii pe linie a lui Mahomed, si singurul care a contribuit la singurul cap incoronat care inca e sange din Mahomed – imparatul Marocului, a reusit sa aibe pana in 1703 867 de copii intre care 525 de fii si 342 de fiice, insa prin 1721 deja trecuse de al 700-lea fiu… deci si el pierduse numarul… detalii aici
  • Totusi femeile pe cale naturala nu pot fi in mod normal fertile decat dinspre 12-13 ani spre 45 de ani, desi exista cazuri si la 5 ani, si la 60 de ani, pe cand barbatii, sunt in mod normal fertili intre 14 si 55 de ani, desi exista cazuri si la 93 de ani, repet doar pe cale naturala.

mihai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii